Celebra formulă a lui Einstein, E=mc2, a fost în sfârşit confirmată de o echipă de fizicieni din Franţa, Germania şi Ungaria. Aceştia, angajaţi ai Centrului Francez de Fizică Teoretică, au folosit computere performante pentru a calcula masa protonilor şi a neutronilor, care fac parte din compoziţia nucleului atomului, informează Yahoo News.
La rândul lor, protonii şi neutronii au în alcătuire particule mai mici, cunoscute sub numele de quark. Problema cu care fizicienii s-au confruntat era următoarea: dacă masa particulelor quark este de 5%, unde este restul de 95%?
Potrivit studiului, răspunsul vine din energia degajată de mişcările şi interacţiunea particulelor quark. Cu alte cuvinte, masa şi energia sunt echivalente, aşa cum susţinea Einstein în Teoria Relativităţii formulată de acesta în 1905.
Formula E=mc2 demonstrează că masa poate fi transformată în energie şi că la rândul ei, energia se poate transforma în masă. Ecuaţia a fost folosită şi în construcţia armelor atomice.
Rezolvarea ecuaţiei E=mc2 la scara particulelor sub-atomice, s-a dovedit a fi extraordinar de grea. ?Până acum, rezolvarea ecuaţiei a fost numai o ipoteză.? au spus reprezentanţii Centrului Naţional Francez de Cercetare Ştiinţifică. ?Dar, fizicienii au reuşit, în sfârşit, să confirme teoria lui Einstein? au mai adăugat aceştia.
Echivalenţa masă-energie este o consecinţă a teoriei relativităţii, constând în faptul că între masa totală a unui sistem fizic şi energia sa totală există o relaţie de proporţionalitate, exprimată prin relaţia
E=mc2 unde
E este energia sistemului,
m este masa sa, iar
c este viteza luminii în vid.
Antena3.ro