Antena 3 CNN Externe „E ca și cum ai trăi într-un film distopic”. Cum arată viața oamenilor din India, sufocată de poluare

„E ca și cum ai trăi într-un film distopic”. Cum arată viața oamenilor din India, sufocată de poluare

Bianca Chirilă
2 minute de citit Publicat la 09:48 20 Noi 2024 Modificat la 09:49 20 Noi 2024
poluare in new delhi
Poluarea a atins niveluri alarmante în mai multe zone din India. FOTO: Hepta

Poluarea a atins niveluri alarmante în mai multe zone din India, din cauza traficului și a fumului toxic provenit de la fabrici sau de la incendiile provocate de fermieri, care își curăță astfel câmpurile. Oamenii trăiesc ca „într-un film distopic”, dar politicienii doar își pasează vina de la unul la altul, în fiecare an, în loc să găsească soluții pe termen lung, pentru a rezolva problema, transmite BBC.

Cei care ies afară aproape că pot simți gustul cenușii și rămân fără aer dacă încearcă să alerge sau chiar să meargă în ritm alert. 

Majoritatea școlilor au fost închise și oamenii au fost sfătuiți să rămână în case, deși cei ale căror mijloace de trai depind de munca în aer liber nu își pot permite să facă acest lucru.

Scorul de calitate a aerului din Delhi a fost undeva între 1.200 și 1.500 luni și marți, potrivit diferitelor agenții de monitorizare. Limita acceptabilă este mai mică de 100.

Aceste scoruri măsoară concentrația de microparticule - numite PM 2,5 și PM10 - din aer. Aceste particule minuscule pot intra în plămâni și pot provoca o serie de boli.

Pe rețelele sociale, oamenii și-au exprimat șocul, dezamăgirea și angoasa că totul se întâmplă din nou și din nou.

Criza îi afectează cel mai mult pe oamenii săraci, dar de cele mai multe ori nu au de ales decât să iasă din casă și să lucreze în aceste condiții.

În fiecare an, politicienii se învinovățesc unii pe alții. Este ca și cum ai trăi într-un film distopic în fiecare an, urmărind aceleași personaje, intrigă și scenariu. Rezultatul este întotdeauna același: nimic nu se schimbă.

Oamenii se întreabă, astfel, de ce nu se întâmplă acest lucru. Răspunsul simplu este că rezolvarea problemei necesită eforturi monumentale și coordonate.

Țara se confruntă în fiecare iarnă cu vârfuri de poluare

Țara se confruntă în fiecare iarnă cu vârfuri de poluare cauzate de fumul toxic provenit de la fabrici, de la traficul rutier, precum şi de la arderile agricole sezoniere specifice acestei perioade a anului.

Acest lucru se întâmplă mai ales în Punjab, Haryana și Uttar Pradesh. Fumul provenit de la incendiile din ferme înghit orașele, dar fermierii nu pot fi învinuiți în întregime pentru acest lucru, deoarece acesta este cel mai ieftin mod de a curăța câmpurile.

Diferite guverne au vorbit despre furnizarea de aparatură și stimulente financiare pentru a opri arderea culturilor, dar foarte puține s-au întâmplat în realitate.

O astfel de urgență de sănătate publică ar declanșa proteste în masă în majoritatea democrațiilor, dar furia din India se limitează în mare parte la rețelele sociale.

Un studiu Lancet a constatat că poluarea a dus la peste 2,3 milioane de decese premature în India în 2019.

Și apoi există diviziunea de clasă. Oamenii care își permit să părăsească temporar orașul fac asta, alții apelează la purificatoare de aer.

Ceilalți, care nu au aceste opțiuni, își văd de viața lor.

Anxietatea colectivă nu a dus până acum la un protest masiv și, așa cum a observat odată Curtea Supremă, politicienii doar „își pasează vina” și așteaptă să se termine sezonul.

Experții trag un semnal de alarmă și spun că guvernele trebuie să lase în urmă politica de partid și să lucreze împreună pentru a rezolva această problemă.

×
Etichete: India New Delhi poluare
Parteneri
x close