Antena 3 CNN Externe După protestele de la Londra, manifestaţii violente şi la Strassbourg, la a 60-a aniversare a NATO (VIDEO)

După protestele de la Londra, manifestaţii violente şi la Strassbourg, la a 60-a aniversare a NATO (VIDEO)

După protestele de la Londra, manifestaţii violente şi la Strassbourg, la a 60-a aniversare a NATO (VIDEO)
03 Apr 2009   •   10:43

O manifestaţie pacifistă degenerată în acte de violenţă a prefaţat, joi, summitul prilejuit de cea de-a 60-a aniversare a NATO, care începe vineri la Strasbourg. Un fotograf de presă a fost rănit în timpul intervenţiei poliţiei împotriva unui grup de protestatari turbulenţi.

La reuniunea programată de ambele părţi ale graniţei franco-germane vor lua parte şefii de stat sau de guvern din cele 28 de ţări ale NATO, inclusiv preşedintele american Barack Obama. Summitul a atras, de asemenea, mii de militanţi împotriva războiului, dintre care unii sunt, potrivit poliţiei, gata oricând să recurgă la violenţă.

Joi, cei mai înverşunaţi şi-au părăsit tabăra de la periferia oraşului Strasbourg, într-o aşa-zisă manifestaţie spontană de solidaritate cu protestele anti-capitaliste de la Londra.

Demonstranţii şi-au revărsat, mai întâi, furia asupra mobilierului urban, dar apariţia unui vehicul militar francez i-a scos într-adevăr din fire.

Militarii s-au grăbit să se retragă şi au scăpat doar cu parbrizul spart. Trupele speciale ale poliţiei au intervenit pentru a închide accesul spre centrul oraşului, dar anarhiştii nu au cedat fără luptă.

Poliţiştii au recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Au urmat adevărate scene de luptă care i-au îngrozit pe locuitorii cartierului.

Ziariştii au fost prinşi între două focuri iar un fotoreporter german a fost rănit de un glonţ de cauciuc. Incidentele au continuat până seara.

Aproape o sută de manifestanţi au fost arestaţi. Vineri, cea mai importantă manifestaţie este programată la Baden-Baden, de partea germană a frontierei. Atât autorităţile cât şi activiştii se tem de noi ?derapaje? spre violenţă.

"Incidentele de la Londra au fost doar un aperitiv faţă de ceea ce ne aşteaptă la summitul NATO", a avertizat preşedintele sindicatului poliţiştilor germani.



Antena 3

×
Subiecte în articol: NATO
Cele mai noi știri
Parteneri
x close