Antena 3 CNN Externe După o victorie zdrobitoare, Putin este nemulţumit de rezultatul partidului său

După o victorie zdrobitoare, Putin este nemulţumit de rezultatul partidului său

2 minute de citit Publicat la 14:21 04 Dec 2007 Modificat la 14:21 04 Dec 2007
După o victorie zdrobitoare, Putin este nemulţumit de rezultatul partidului său
Preşedintele rus Vladimir Putin este nemulţumit de rezultatul pe care partidul său l-a obţinut la alegerile legislative. Partidul Rusia Unită, a cărei listă a fost deschisă de liderul de la Kremlin, a obţinut la scrutinul de duminică 64% din voturi. Putin a declarat că acest rezultat este mult mai mic decât cel reuşit de el singur, la realegerea sa din 2004. Potrivit cotidianului Kommersant, preşedintele rus a declarat că alegerile au fost transformate de apropiaţii săi într-un referendum privitor la politica pe care o duce. Această nemulţumire explică, după Kommersant, absenţa şefului statului de la sediul de campanie al partidului în seara care a urmat alegerilor. Supărarea lui Putin se pare că s-a reflectat şi în relaţia cu partidul Rusia Unită, jurnaliştii consemnând o modificare a atitudinii prezidenţiale în această direcţie. ?Unul dintre colaboratorii administraţiei prezidenţiale a rostit un singur cuvânt ? eşec?, scrie ziarul Nezavissimaïa.

Putin a fost aşteptat în zadar toată noaptea de duminică spre luni, la sediul de campanie al Rusiei Unite. Preşedintele rus le-a mulţumit alegătorilor abia a doua zi, luând cuvântul în faţa unui auditoriu format din ingineri îmbrăcaţi în bluze albe, într-un centru de construcţii aerospaţiale din apropierea Moscovei. ?Preşedintele a lăsat să se înţeleagă că se alătură mai degrabă poporului său, decât unui partid?, se arată în Nezavissimaïa.

Observatorii internaţionali acuză fraudarea alegerilor
În acelaşi timp, o poziţie dură a fost luată şi de preşedintele Comisiei Electorale Centrale, vizavi de criticile observatorilor internaţionali. Acuzele acestora au fost catalogate de Vladimir Tchourov drept ?comentarii politice şi subiective?. Observatorii internaţionali au criticat dur modul de desfăşurare a alegerilor legislative, acuzând faptul că nu a fost respectat niciun criteriu al OSCE şi al Consiliului Europei.

Mai multe organizaţii internaţionale şi-au exprimat îndoiala cu privire la corectitudinea desfăşurării acestor alegeri, Kremlinul primind semnale chiar şi din partea câtorva cancelarii occidentale. Parisul şi Roma au transmis Moscovei ?să facă lumină? în privinţa rezultatelor votului, iar Berlinul este îngrijorat de lipsa de democraţie de care a dat dovadă Rusia. Şi SUA a reacţionat, cerând Rusiei să ?ia în serios şi să facă investigaţii? în legătură cu plângerile legate de fraudele electorale.

Victoria zdrobitoare a partidului lui Vladimir Putin la parlamentare a ridicat numeroase semne de întrebare şi în interiorul Rusiei. Fraudarea alegerilor este o sintagmă tot mai utilizată de adversarii interni ai partidului Rusia Unită. Partidul Comunist, de exemplu, condus de Ghenndi Ziuganov, şi care reuşit să intre în Parlament cu 11% din voturi, a denunţat ?nereguli electorale grosolane?, reprezentanţii formaţiunii anunţând că vor contesta rezultatele scrutinului la Curtea Supremă.

Rezultatele alegerilor legislative de duminică
Pentru prima dată de la destrămarea Uniunii Sovietice, şeful statului rus a candidat pentru Parlament. Formaţiunea lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a obţinut 64% din voturi, ceea ce înseamnă 315 din cele 450 de locuri în Duma de Stat. O majoritate care îi permite să modifice Constituţia de câte ori doreşte.

Comuniştii şi-au păstrat locul doi, cu peste 11 procente, însă şeful partidului susţine că alegerile au fost fraudate. ?Pe vremea lui Elţîn, aveau numai două metode de manipulare a votului, intimidarea şi măsluirea proceselor verbale, dar acum au născocit cel puţin 18 metode să-i înşele pe oameni, ca să-i voteze?, a declarat Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist din Federaţia Rusă.

Doar două partide au mai trecut pragul de 7%, ultra-naţionaliştii lui Vladimir Jirinovski şi o altă formaţiune loială lui Putin, "Rusia Dreaptă".

"Opoziţia democratică" a fost pur şi simplu zdrobită. Partidele liberale au mai puţin de două procente, iar noua alianţă a lui Gary Kasparov nici nu s-a putut înregistra pentru alegeri. ?Rusia a devenit o formă blândă de dictatură a unui singur partid, în care auzim din partea puterii discursuri total nebuneşti, într-un stil care îmi aminteşte nu de vremurile lui Brejnev, ci de epoca lui Stalin?, a apreciat liderul opoziţiei Gary Kasparov, fostul campion mondial de şah.

După două mandate, Putin nu mai poate candida la alegerile prezidenţiale de la 2 martie. În cercurile politice se vorbeşte despre proclamarea sa ca "lider naţional", într-o formă încă nedefinită.

Antena3.ro

×
x close