Antena 3 CNN Externe După negocieri, viitorul provinciei Kosovo este încă incert

După negocieri, viitorul provinciei Kosovo este încă incert

După negocieri, viitorul provinciei Kosovo este încă incert
29 Sep 2007   •   10:28

Delegaţia sârbă este dezamăgită de convorbirile cu oficialii kosovari după prima rundă de discuţii asupra viitorului statut al provinciei. Mai mult, Voijslav Koştuniţa a acuzat Statele Unite că pun în pericol procesul de negocieri între sârbi şi kosovari, pentru că au făcut presiuni pentru acordarea independenţei provinciei. Premierul sârb se teme că partea kosovară este încurajată de unele ţări, mai ales Statele Unite, să nu negocieze. Liderii sârbi şi albanezi au convenit, în urma discuţiilor de la New York, să se întâlnească din nou luna viitoare, în cadrul unei noi runde de convorbiri.

În discursul său de la New York, premierul Vojislav Koştuniţa a respins din nou posibilitatea ca provincia să obţină independenţa. Demnitarul a promovat ipoteza unei ?autonomii sporite?. ?Ar trebui să fim conştienţi de faptul că este periculos să credem că Serbiei i se poate impune o soluţie şi că Serbia va recunoaşte vreodată că pe teritoriul său există un stat independent Kosovo?, a avertizat premierul sârb.

Aceeaşi idee a fost subliniată, înaintea debutului convorbirilor, şi de preşedintele sârb, Boris Tadici ?Suntem gata să facem compromisuri, cu două excepţii însă, integritatea teritorială şi suveranitatea Serbiei în Kosovo. Le oferim albanezilor din Kosovo cele mai bune drepturi posibile şi cea mai sporită autonomie din lume.?

Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat că România doreşte o soluţie care să aibă o bază legală şi care să fie unanim acceptată în chestiunea Kosovo. ?Există o serie de convenţii internaţionale care garantează inviolabilitatea graniţelor şi ne temem ca ceea ce se întâmplă în Kosovo să nu devină un precedent? a precizat Cioroianu subliniind că nu se gândeşte la Transilvania, deoarece şi România şi Ungaria sunt state UE, cu mai degrabă la teritorii precum Transnistria.

Prima rundă de convorbiri dintre cele două părţi a fost mediată de oficiali din cadrul echipei internaţionale cunoscute drept Troika pentru Kosovo - Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia. În pofida divergenţelor, delegaţiile sârbă şi kosovară au căzut de acord ca o nouă rundă de negocieri să aibă loc luna viitoare. Potrivit negociatorului din partea Uniunii Europene, următoarea reuniune va avea loc la 14 octombrie, la Bruxelles. Grupul de contact pentru Kosovo a stabilit data de 10 decembrie drept termen limită pentru derularea unor noi runde de negocieri şi identificarea unui compromis favorabil ambelor părţi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close