Antena 3 CNN Externe După întâlnirea dintre Modi și Trump, China reacționează și le transmite Indiei și SUA să nu se coalizeze împotriva sa

După întâlnirea dintre Modi și Trump, China reacționează și le transmite Indiei și SUA să nu se coalizeze împotriva sa

Adrian Dumitru
1 minut de citit Publicat la 12:43 14 Feb 2025 Modificat la 12:43 14 Feb 2025
Donald Trump îi strânge mâna lui Narendra Modi
Trump și Modi s-au întâlnit pentru prima oară de la preluarea de către președintele american a celui de-al doilea mandat al său. Foto: Getty Images

Relaţiile şi cooperarea dintre ţări „nu ar trebui să facă o problemă din China”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Guo Jiakun, care a avertizat, totodată, că regiunea Asia-Pacific nu este „locul potrivit pentru o rivalitate geopolitică”, conform Agerpres.

Declaraţia a fost făcută după întâlnirea dintre preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, în care ambii s-au lăudat reciproc şi şi-au evidenţiat prietenia de decenii.

„Relaţiile dintre ţări nu trebuie să vizeze niciun terţ sau să încerce să dăuneze intereselor altora. Asia-Pacific urmează calea dezvoltării paşnice şi nu este o arenă pentru rivalităţi geopolitice”, a afirmat purtătorul de cuvânt chinez.

Fără să menţioneze în vreun moment Statele Unite sau India, Guo a cerut ca ţările să nu urmărească în relaţiile lor bilaterale să creeze „confruntare între blocuri”, deoarece această politică „nu va crea securitate şi nici nu va menţine regiunea sau lumea stabilă şi în pace”.

Cu o zi înainte, Trump şi-a consolidat relaţia cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, cu promisiuni privind un acord comercial care să soluţioneze dezechilibrul comercial dintre cele două ţări şi pe subiecte precum deportările sau dezvoltarea energiei nucleare.

Printre înţelegerile la care au ajuns cei doi se numără „un acord major de energie care va restabili Statele Unite ca principal furnizor de petrol şi gaze pentru India” şi o creştere a vânzărilor militare ale SUA către ţara asiatică.

Armonia dintre Trump şi Modi a fost palpabilă pe tot parcursul conferinţei de presă comune, cu elogii pentru aspiraţiile lor comune, precum şi pentru prietenia puternică pe care SUA şi India şi-au construit-o de zeci de ani, parţial pentru a opri avansul Chinei pe scena mondială.

Potrivit EFE, relaţiile dintre China şi India, cele mai mari două puteri asiatice, s-au deteriorat serios din 2020, când o desfăşurare militară ilegală a Chinei a atras un răspuns al Indiei care a degenerat într-o ciocnire la frontieră, la Ladakh - un teritoriu din Himalaya revendicat de China - în care 20 de soldaţi indieni au fost ucişi şi 76 de răniţi, patru militari chinezi pierzându-şi, la rândul lor, viaţa.

De atunci, cele două puteri şi-au crescut prezenţa militară în zonă, sporind ostilitatea.

În ultimele luni, însă, relaţiile dintre cele două ţări s-au mai îmbunătăţit şi, în ianuarie, ministrul de externe chinez, Wang Yi, a pledat pentru „înţelegere” în loc de „distanţare şi suspiciune”, după întâlnirea pe care a avut-o, la Beijing, cu ministrul de externe indian, Vikram Misri.

×
x close