Antena 3 CNN Externe După ce a violat şi ucis o bătrână, un criminal rus eliberat să lupte în Ucraina, a fost scos din închisoare şi trimis pe front din nou

După ce a violat şi ucis o bătrână, un criminal rus eliberat să lupte în Ucraina, a fost scos din închisoare şi trimis pe front din nou

O femeie tanara ?ine de um?r o femeie batrana
Anna Pekareva şi bunica sa, Iulia Biuskih. Biuskih a fost ucisă de un criminal rus eliberat să lupte în Ucraina. Ulterior, el a fost eliberat din nou. Foto: Captură BBC.
de Adrian Dumitru    |    27 Aug 2024   •   13:53

Un criminal rus care fusese eliberat pentru a lupta pe front în Ucraina, timp în care a ucis o femeie în vârstă, a fost pus în libertate pentru a doua oară şi trimis din nou pe front, conform rudelor femeii ucise. „Ucigaşul bunicii a scăpat din nou de pedeapsă pentru crima sa şi a plecat să lupte în război”, spune Anna Pekareva, nepoata Iuliei Biuskih, într-o declaraţie pentru BBC.

În 2022, Ivan Rossomahin a fost eliberat din închisoare, acolo unde ispăşea o sentinţă de 14 ani pentru crimă. S-a alăturat grupului Wagner şi a plecat în Ucraina să lupte pentru statul agresor. Ulterior, i s-a permis să revină acasă în districtul Viaţkie Poliani, în regiunea Kirov. Acolo a intrat în casă peste femeia de 85 de ani, a violat-o şi a ucis-o.

Crima este una dintre multele care au fost comise infractorii şi criminalii eliberaţi din închisoare de regimul de la Kremlin pentru a se alătura grupării mercenare Wagner.

În aprilie, Rossomahin, în vârstă de 29 de ani, a fost găsit vinovat de violarea şi uciderea Iuliei Biuskih şi condamnat la 22 de ani de închisoare într-un penitenciar de maximă siguranţă. Ulterior, pedeapsa a fost crescută la 23 de ani, iar la tribunal s-a notat în legătură cu cazul că crima a fost „de o brutalitate ieşită din comun”.

Anna Pekareva spune că guvernatorul închisorii a anunţat familia că Rosomahin a fost eliberat din nou, pe 19 august, la doar o săptămână după condamnare.

Prima mea reacţie a fost de teroare. Am citit rapoartele criminalistice şi ştiu ce i-a făcut acest individ bunicii mele. Este monstruos faptul că el a fost eliberat din nou. Faptul că astfel de lucruri se întâmplă în secolul al 21-lea... nu există cuvinte să descrie ce se întâmplă!”, a declarat ea.

Un document oficial prezentat de BBC, pe care apare semnătura guvernatorului închisorii, arată că criminalul a fost eliberat pe baza unei legi specifice care permite armatei să recruteze infractori şi să-i trimită pe front. Este al doilea caz cunoscut de criminal condamnat care e scos din închisoare şi trimis pe frontul din Ucraina.

Rusia trimite hoarde de criminali şi violatori în Ucraina

Imediat după declanşarea invaziei ruseşti din Ucraina, gruparea mercenară a lui Evgheni Prigojin a început să recruteze din închisori, promiţându-le infractorilor graţieri din partea lui Putin.

Mii de violatori, criminali şi alţi infractori, printre care şi Ivan Rossomahin, au fost eliberaţi din închisoare şi trimiţi pe front, acolo unde mulţi au fost ucişi în asalturi brutale împotriva oraşelor ucrainene.

După rebeliunea întreruptă a lui Evgheni Prigojin de anul trecut, practica recrutării puşcăriaşilor a fost preluată de armata rusă şi formalizată într-o lege la nivel federal, în martie. Recrutarea pare să se intensifice în ultimele luni.

Pe baza noii legi, infractorilor condamnaţi care acceptă să lupte în armată li se suspendă sentinţele pe durata serviciului militar. Unii pot primi chiar şi graţieri dacă câştigă premii pe câmpul de luptă.

Şi Ucraina foloseşte această practică, însă are excepţii mult mai ferme pentru infractorii vinovaţi de crime sau violuri, cărora nu li se permite să intre în armată. Ministra adjunctă a justiţiei din Ucraina, Olena Visoţka, declara la începutul anului că până la 3000 de condamnaţi au intrat în armată până acum.

Acţiunea Kremlinului de a elibera criminal deosebit de periculoşi precum Rosomahin, pentru a-i trimite la război, arată că armata rusă are nevoie disperată de noi recruţi pentru războiul său în Ucraina.

E evident că nu au oameni. Autorităţilor nu le pasă câtuşi de puţin de civili paşnici dacă permit oamenilor care au comis crime să fie exoneraţi şi eliberaţi. Ne arată că nimeni nu este în siguranţă în Rusia”, spune Anna Pekareva. Ea se teme că familia sa e în pericol – „Dacă se întoarce, cu siguranţă va încerca să se răzbune pe noi, pentru eforturile noastre de a ne asigura că primeşte o sentinţă pe viaţă”.

Ea mai spune că vrea să plece din ţară şi că alţi membri ai familiei ei vor să plece din ţară. „E înfricoşător că el nu e singurul. Chiar şi dacă revine, câţi alţi criminali şi psihopaţi sunt liberi pe stradă?”

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close