Antena 3 CNN Externe După ce a câștigat șefia NATO, Mark Rutte își caută un adjunct. Două femei din Balcani sunt favorite să preia funcția lui Mircea Geoană

După ce a câștigat șefia NATO, Mark Rutte își caută un adjunct. Două femei din Balcani sunt favorite să preia funcția lui Mircea Geoană

Mark Rutte cu un microfon in fata
Mark Rutte își preia mandatul la NATO din octombrie. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    15 Aug 2024   •   11:24

Prima misiune a lui Mark Rutte înainte de a-și începe mandatul la NATO este să-și găsească un adjunct, iar consensul rămâne acela că dacă un vest-european ocupă funcția cu numărul unu, cea cu numărul doi ar reveni unui lider din Europa de est, scrie Politico.

„Postul este foarte posibil să meargă la o femeie din Europa de Est. Cu atât mai mult cu cât a existat presiunea publică de a numi un secretar general din regiune în locul lui Rutte (n. red. – anterior)”, crede fosta purtătoare de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu, pentru Politico.

Fostul prim-ministru din Țările de Jos urmează să preia conducerea alianței pe 2 octombrie, într-o perioadă în care NATO își consolidează eforturile de a accentua apărarea pe flanctul estic și de a preîntâmpina orice agresiune din partea Rusiei.

Germania, spre exemplu, estimează că Rusia va fi pregătită să atace țări NATO în cinci până la opt ani, dacă ar vrea un astfel de război.

O astfel de posibilitate face ca Rutte să aibă nevoie de un adjunct care să cunoască regiunea, dar și să aibă o idee mai concretă despre felul în care funcționează Kremlinul.

Două femei din Balcani ar fi favorite pentru post

Numele ministrei apărării din Macedonia de Nord, Radmila Sekerinka, a fost intens circulat, conform unui oficial de rang înalt al NATO care a dorit să rămână anonim, scrie Politico.

Dacă va fi aleasă, ea va deveni oficialul NATO cu cel mai înalt rang din zona Balcanilor de Vest și din afara Uniunii Europene. Macedonia de Nord s-a alăturat NATO în urmă cu patru ani, iar Sekerinska a jucat un rol cheie în procesul de aderare.

O oficială pro-occidentală, Sekerinska este, în prezent, vicepreședinta PES. Într-un interviu de după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, ea e respins susținerile Rusiei care a numit expansiunea NATO în est drept un „sinistru plan al Occidentului”.  „Din contră, membrii NATO mai mari nu au avut un apetit prea mare pentru extindere”, a declarat ea la acea vreme.

Majda Ruge, de la think-tank-ul European Council on Foreign Relations, a lăudat-o, spunând că ar fi candidata ideală.

„Pentru următorul secretar general adjunct, NATO va avea nevoie de o persoană foarte competentă, cu curaj și inteligentă în ce privește Rusia. De asemenea, trebuie să înțeleagă și provocările din Balcanii de Vest. Radmila Sekerinska îndeplinește toate cerințele perfect”, a spus Ruge, expertă în zona Balcanilor.

O altă candidată ar putea fi fosta comisară europeană Maria Gabriel, din partea Bulgariei - „Există zvonuri cu privire la fosta comisară europeană și viceprim-ministră bulgară, Maria Gabriel”, a spus Lungescu.

Delegațiile bulgară și nord-macedoneană nu au făcut comentarii cu privire la aceste posible candidaturi, la fel și conducerea NATO.

Însă Bulgaria a fost în atenție recent mai ales din cauza relațiilor elitelor sale cu Rusia. În aprilie, premierul de atunci, Nikolai Denkov, avertiza că „Rusia va face tot ce e posibil pentru a-și recupera influența puternică de odinioară în Bulgaria”.

Deși cele două candidate din Balcani sunt considerate favorite, există și alte posibile nume prezentate lui Ruttte – fostul premier leton, Krisjanis Karins, este unul dintre ei. Polonia și Turcia, ambele cu armate puternice, se gândesc, de asemenea, să propună candidați, însă Polonia va avea probleme să ajungă la un consens din cauza relației de adversitate și rivalitate dintre premierul Tusk și președintele Duda.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close