Decizia care va permite republicarea în Germania pentru prima oară în ultimii 75 de ani a cărţii "
Mein Kampf", semnată de Adolf Hitler, a stârnit deja aprigi controverse.
Drepturile de autor asupra manifestului de propagandă nazistă a fost deţinut timp de 70 de ani de autorităţile landului Bavaria, care au interzis publicarea lui.
Dar aceste drepturi au expirat la sfârşitul lunii decembrie 2014, ceea ce va permite ca o nouă versiune, plină de explicaţii şi adnotări, va fi publicată de Institutul German de Istorie Contemporană în luna ianuarie 2016.
Florian Sepp, istoricul care ţine sub cheie cartea originală "Mein Kampf" ("Lupta mea") şi alte copii ale acesteia, păstrate la Librăria de Stat Bavareză, a declarat pentru
The Washington Post că "
această carte este deosebit de periculoasă pentru publicul larg".
Organizaţiile şi grupurile evreieşti consideră că republicarea acestui volum "
reprezintă o acţiune în afara oricărei logici umane".
Noua versiune a cărţii va avea 2000 de pagini, mult mai multe decât conţinea originalul lui Hitler, care avea 700 de pagini. Numărul suplimentar de pagini este explicat prin faptul că vor fi introduse comentarii critice la adresa scrierilor autorului.
Adolf Hitler a scris "Mein Kampf" în 1924, în timp ce se afla închis într-un penitenciar din Bavaria şi a combinat elementele autobiografice cu opiniile sale privind puritatea rasei ariene, ura faţă de evrei şi opoziţia fermă vis-a-vis de ideologia comunistă.
Milioane de copii au fost distribuite înainte de moarte sa, în 1945.
În mod bizar, cartea este extrem de populară în India, acolo unde se vinde în magazine sau de comercainţii ambulanţi, pe peroanele gărilor.
Un exemplar "Mein Kampf", cu autograful lui Hitler, a fost vândut în 2009, în cadrul unei licitaţii din Marea Britanie, cu suma de 21.000 de lire sterline.