Antena 3 CNN Externe După 17 ani, Rusia lui Putin întrerupe colaborarea militară cu Europa

După 17 ani, Rusia lui Putin întrerupe colaborarea militară cu Europa

După 17 ani, Rusia lui Putin întrerupe colaborarea militară cu Europa
16 Iul 2007   •   02:43

Tensiunile dintre Europa şi Rusia au atins sâmbătă punctul de fierbere. Ruşii, prin vocea preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat că ?din cauza circumstanţelor excepţionale care afectează securitatea Federaţiei Ruse şi recla măsuri imediate? se retrag din Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa. Tratatul a fost considerat la semnarea sa, în 1990, fundamental pentru securitatea Europei. Decretul lui Putin a intrat în vigoare duminică, iar retragerea efectivă a Rusiei din tratat va surveni după 150 de zile.

Dacă în cele cinci luni nu se va ajunge la un acord între statele semnatare ale FCE, Rusia va înceta schimbul de informaţii cu NATO asupra forţelor convenţionale şi va refuza inspecţiile occidentale. Decizia este fără precedent, însă ?nu înseamnă că am închis uşa dialogului?, a asigurat ministerul rus de externe. Decretul de retragere din FCE face referire directă la amplasarea bazelor militare americane în România şi Bulgaria, care ?afectează negativ? aplicarea tratatului. Renunţarea Washingtonului la bazele din România şi Bulgaria este o condiţie pe care Rusia o pune pentru revenirea asupra deciziei de părăsire a FCE.

La originea deciziei Rusiei se află şi ameninţarea reprezentată de instalarea, în Cehia şi Polonia, a scutului american antirachetă şi faptul că Moscova nu mai poate tolera situaţia în care a ratificat FCE, pe când partenerii săi nu o fac, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close