Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma, a adoptat în noaptea de marţi spre miercuri, în cea de-a doua şi a treia lectură, o lege care prevede amenzi considerabile pentru participanţii şi organizatorii acţiunilor de protest ce încalcă legislaţia privind manifestaţiile, relatează
AFP.
În cea de-a doua lectură, 239 de deputaţi au votat în favoarea proiectului de lege şi 207 împotrivă. Un parlamentar s-a abţinut de la vot.
Cea de-a treia şi ultima lectură a avut loc imediat după aceea, iar legea a fost adoptată cu 241 de voturi pentru şi 147 împotrivă.
Aceasta trebuie adoptată şi de Camera superioară a Parlamentului, Consiliul Federaţiei, apoi promulgată de preşedintele rus, Vladimir Putin.
Acest text, propus de partidul aflat la putere Rusia Unită, prevede amenzi considerabile pentru participanţii şi organizatorii mitingurilor neautorizate sau în caz de tulburare a liniştii publice în cadrul manifestaţiilor autorizate.
Potrivit agenţiilor de presă ruse, textul prevede amenzi de până la 300.000 de ruble (7.300 de euro) pentru persoanele fizice, până la 600.000 de ruble (14.500 de euro) pentru responsabilii oficiali şi până la un milion de ruble (peste 25.000 de euro) pentru persoanele juridice.
Opoziţia parlamentară a denunţat acest proiect, considerându-l o încălcare flagrantă a Constituţiei ruse.
Textul a început să fie examinat de la ora 8.30 GMT (11.30, ora României), iar dezbaterile au durat peste 11 ore.
De fapt, conştienţi că nu pot împiedica adoptarea legii din cauza majorităţii de care dispune Rusia Unită, partidele Rusia Dreaptă şi comunist au decis să procedeze la o obstrucţie parlamentară, străduindu-se toată ziua să încetinească la maximum examinarea legii.
Sute de amendamente au fost depuse în acest scop, iar partidele au insistat să fie examinate pe rând, a explicat deputatul Rusiei Drepte Ghenadi Gudkov.
Scopul principal era "să împiedicăm adoptarea acestei legi înainte de 12 iunie, înainte de marşul milioanelor", următorul miting de amploare al opoziţiei, au explicat deputaţi ai Rusiei Drepte, citaţi de agenţia oficială Itar-Tass.
Organizaţia Human Rights Watch a criticat luni acest proiect de lege, apreciind că măsurile "ar limita serios dreptul la mitinguri paşnice".