Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, va adopta „cât mai curând posibil” o lege ce va permite Crimeii să adere la Federaţia Rusă, informează Reuters şi Interfax, citate de Agerpres.
Decizia vine ca urmare a rezultatelor referendumului de duminică, în care locuitorii din Crimeea au votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea alipirii la Rusia.
„Rezultatele referendumului din Crimeea au arătat în mod clar că locuitorii peninsulei îşi văd viitorul doar ca parte a Rusiei”, a declarat Serghei Neverov, vicepreşedintele Dumei şi secretarul consiliului general al partidului de guvernământ Rusia Unită.
Preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narâşkin, a expus, duminică seara, etapele includerii Crimeii în componenţa Federaţiei Ruse în cazul unei unui rezultat pozitiv al referendumului.
„Din 2011, este în vigoare Legea cu privire la procedura de acceptare şi formarea de noi subiecţi. Aceasta defineşte cerinţele şi ordinea” includerii în componenţa Federaţiei Ruse, a explicat Narâşkin.
Potrivit documentului, dacă un stat străin adresează Moscovei o cerere privind aderarea la Federaţia Rusă şi încheierea unui tratat internaţional corespunzător, preşedintele Rusiei informează ambele camere ale Adunării Federale, precum şi guvernul, şi, dacă este necesar, desfăşoară consultări.
Apoi, şeful statului sesizează Curtea Constituţională pentru a evalua dacă tratatul privind includerea unei noi entităţi în componenţa Federaţiei Ruse nu contravine Constituţiei ţării şi, în cazul unei decizii favorabile din partea Curţii, acordul internaţional este trimis, spre ratificare, în Duma de Stat, împreună cu un proiect de lege federală constituţională, care stabileşte numele, statutul şi graniţele noului subiect.
Dacă aceste documente obţin sprijinul Dumei, sunt operate modificări la Constituţia Federaţiei Ruse, completată cu numele unuia sau al mai multor subiecţi, după caz.
Potrivit RIA Novosti, aproximativ 96% dintre alegătorii care au participat la referendumul de duminică privind statutul Crimeii s-au pronunţat pentru alipirea peninsulei la Federaţia Rusă, în conformitate cu voturile contabilizate de la trei sferturi din birourile de vot.
„Pentru unirea cu Rusia au votat 95,7% dintre alegătorii care au participat la vot după numărarea a 100% din buletine la trei sferturi din secţiile de votare”, a declarat, luni dimineaţă, şeful Comisiei pentru referendum, Mihail Malâşev.
Referendumul de duminică este considerat ilegal de către Ucraina şi comunitatea internaţională.