Antena 3 CNN Externe Dubii după arestarea lui Jack Teixeira, suspectul în scandalul Pentagon Leaks | Cum a fost posibil ca un tânăr de 21 de ani să acceseze documente strict secrete

Dubii după arestarea lui Jack Teixeira, suspectul în scandalul Pentagon Leaks | Cum a fost posibil ca un tânăr de 21 de ani să acceseze documente strict secrete

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:56 14 Apr 2023 Modificat la 09:00 14 Apr 2023

Membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, acest tânăr de 21 ani a avut acces la numeroase informații clasificate pe care le-a distribuit în grupul online pe care îl controla.

John Miller, analistul șef al CNN pe probleme de aplicare a legii și informații, a explicat cum a fost posibil ca Teixeira, un militar la început de carieră, să vină în contact cu munca extrem de sensibilă a serviciilor secrete.

"Trebuie să înțelegeți cât de mult ne bazăm pe tinerii cu funcții 'sensibile' în armată.

Jack Teixeira a lucrat în cadrul Escadrilei 102 de informații a Gărzii Naționale Aeriene. Munca acestor oameni este foarte sensibilă și vitală.

Ei pilotează dronele care efectuează misiuni de informații/supraveghere/recunoaștere în sprijinul Forțelor Aeriene și al luptătorilor de la sol în locuri precum Irak, Afganistan, Siria, precum și în sprijinul echipelor de operațiuni speciale care pot fi trimise oriunde în misiuni clasificate.

Citește și: Primele imagini de la arestarea lui Jack Teixeira, suspectul în scandalul scurgerilor de documente secrete de la Pentagon

Analist CNN:  "Vor mai fi militari care trădează. Vor ajunge la închisoare"

Aceasta înseamnă că unitățile au nevoie de acces la o cantitate mare de informații și analize informative, deoarece pot activa în mai multe teatre de operațiuni, împotriva mai multor amenințări.

Cealaltă misiune a acestora este colectarea de informații cibernetice, iar aceasta este și mai amplă, din punct de vedere al domeniului de aplicare.

Iată o realitate simplă: majoritatea celor înrolați sunt tineri și sunt acolo pentru a îndeplini misiuni, pentru a învăța și a avansa. Aproape toți sunt demni de încredere, în raport cu jurământ pe care îl depun.

Dar recrutările se fac dintre oameni. Vom mai vedea (cazuri precum cele ale lui) Edward Snowden și Chelsea Mannings (persoane din serviciile secrete și din armata SUA, care au transmis sau facilitat transmiterea de informații clasificate în spațiul public, n.r.), soldați și contractori care trădează acest jurământ și îi vom vedea prinși. Cu excepția lui Snowden, care a fugit, îi vom vedea plătind cu pedepse mari în spatele gratiilor", a spus Miller.

×
x close