Concepută pentru misiuni de recunoaștere, Tu-141 a fost produsă între anii 1979 și 1989 într-un număr de 142 de exemplare, conform informațiilor disponibile pe internet.
Are o lungime de aproximativ 14,3 metri și o anvergură de 3,9 metri, la o greutate de 6,2 tone.
Este propulsată de un motor cu turbină și poate atinge o viteză maximă de 1.100 de kilometri pe oră.
Raza de acțiune este de 1.000 kilometri iar plafonul de zbor, 6.000 metri.
Ucrainenii ar fi modificat aceste vechi drone, echipându-le cu sisteme GPS menite să permită zborul la altitudini joase, pentru evitarea radarelor inamice.
De asemenea, aparatul fără pilot ar fi fost dotat cu o încărcătură explozivă de câteva zeci de kilograme.
Imagini captate de camere de supraveghere în apropierea bazei Engels în dimineața de 5 decembrie surprind (la secunda 15 în clipul următor) sunetul produs de survolul dronei care avea să avarieze bombardierele ruse Tu-95.
La secunda 42 este captat fulgerul luminos al exploziei iar după alte 19 secunde, se aude și zgomotul puternic al deflagrației.
? by @Euan_MacDonald ⬇️ confirms the speed matches with a TU-141 drone, which could have been adapted by ?? to be gps guided onto its target, and fitted with a 75 kg warhead, also possible is it might have been fitted with a downed ?? planes transponderhttps://t.co/drgptSSXs4
— NLwartracker (@NLwartracker) December 6, 2022
Același tip de dronă modificată a fost testat de ucraineni în martie.
Testul a fost un eșec, pentru că drona a scăpat de sub control, a survolat mai multe țări, între care și România, și s-a prăbușit în Croația.
Foto galerie: drone Tu-141 "Strij" modificate de ucraineni