Karl Warburton, bărbatul identificat de presa britanică, a pierit în locuința sa în luna mai a anului 2022.
Cu toate acestea, abia recent a fost recunoscut ca fiind probabil prima victimă a xilazinei în Marea Britanie, în urma publicării unui studiu de către cercetătorii de la King's College London (KCL) în această săptămână.
Cercetarea s-a concentrat asupra tuturor deceselor legate de droguri raportate în cadrul Programului Național privind decesele cauzate de abuzul de substanțe (NPSAD) din Marea Britanie și a identificat un singur caz asociat cu xilazina.
Raportul detaliat despre acest caz a fost publicat în Journal of Forensic and Legal Medicine.
Warburton avea un trecut de consum de droguri ilegale și fusese trimis către serviciile de asistență pentru dependență în mai multe rânduri, conform raportului medicului legist.
În urma examinării corpului său, medicii au descoperit urme de heroină, cocaină, fentanil și xilazină.
Potrivit cercetătorilor, este probabil ca el să nu fi fost conștient că consuma drogul "zombie", indicând că Warburton "probabil că a achiziționat heroină și nu știa că aceasta era amestecată cu xilazină și fentanil", conform concluziilor studiului.
Studiul a adăugat că "din câte știm noi, acesta este primul deces asociat consumului de xilazină raportat în Marea Britanie, și chiar în Europa, și indică intrarea xilazinei în aprovizionarea cu medicamente din Marea Britanie".
Ce este xilazina
Xilazina, cunoscută și sub denumirile de "tranq" sau "tranq dope" atunci când este combinată cu heroină sau fentanil, este un sedativ utilizat în principal pe animalele mari pentru a reduce durerea și a induce relaxarea musculară.
Este important de menționat că această substanță nu este potrivită pentru consumul uman, indiferent de doză.
Atunci când este injectată în corpul unei persoane, poate determina o frecvență cardiacă periculos de scăzută și poate cauza leziuni cutanate grave, precum ulcere și abcese.
Pe termen lung, aceste răni se pot extinde pe brațe și picioare, deteriorând țesuturile și necesitând în cele din urmă amputarea acestora.
Acest fenomen sinistru a contribuit la porecla de "drogul zombie" atribuit xilazinei.
Utilizarea xilazinei pe piața ilicită a drogurilor a fost identificată pentru prima dată în Puerto Rico la începutul anilor 2000 și de atunci a fost raportată în America de Nord.
În Statele Unite, acest drog este considerat o "amenințare imediată" și este implicat în aproximativ 7% din totalul deceselor cauzate de supradoză în țară.