Primul sondaj prezintă ND ca partid favorit, cu un scor de 23,4%, deşi este urmat de Syriza cu 22,1%, potrivit AFP. Un alt sondaj prezintă rezultatul opus, cu un real avans în favoarea Syriza.
Potrivit unei anchetei realizate în acest sens, Syriza, care respinge cura de austeritate impusă ţării de către UE şi FMI cu riscul unei retrageri a Greciei din zona euro, este creditat cu 30% din voturi, în timp ce ND este creditat cu 25%.
Sondajul, realizat în perioada 25-29 mai, întăreşte teza unei drepte favorite, prin degajarea unei majorităţi în rândul celor cuprinşi în sondaj (52,4%) care se pronunţă în favoarea aplicării memorandumului, programul de redresare economică dictat Greciei de UE şi FMI, "dacă aceasta este condiţia pentru menţinerea ţării în (zona) euro".
Potrivit anchetei, 67% dintre persoanele intervievate consideră "periculoasă" denunţarea memorandumului, evocată de către Syriza, în timp ce 77,8% doresc ca această foaie de parcurs a austerităţii şi reformelor să fie "renegociată şi amendată", o poziţie apărată de către ND şi partidul socialist Pasok.
Sondajul mai arată că Pasok - artizanul austerităţii pe care iniţial a aplicat-o Greciei singur, începând din 2009, iar ulterior împreună cu ND - este în continuare aspru sancţionat, fiind creditat doar cu 13,5% din voturi. Contribuţia sa în vederea formării unui Guvern de coaliţie urmează să fie, cu toate acestea, hotărâtoare. Formarea unui Executiv de coaliţie este inevitabilă, potrivit tuturor sondajelor, având în vedere pragul necesar - de aproximativ 38% - în vederea obţinerii unei majorităţi absolute în Parlament.
Grecii sunt chemaţi din nou la urne, după scrutinul din 6 mai, în urma căruia nu s-a ajuns la formarea niciunei coaliţii de guvernământ şi care a fost dominat de respingerea austerităţii.