Antena 3 CNN Externe Drapelul Rusiei devine al doilea "steag oficial" în Transnistria

Drapelul Rusiei devine al doilea "steag oficial" în Transnistria

1 minut de citit Publicat la 19:21 13 Apr 2017 Modificat la 19:21 13 Apr 2017
o_1bdk1tb7v45f1dk4umo162qkbu8.jpg

Drapelul Federaţiei Ruse va fi arborat pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene alături de propriul drapel separatist, rămas de pe vremea RSS Moldoveneşti, informează Agerpres, care citează presa rusă.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de parlamentul separatist transnistrean miercuri, în lectură finală. 

'Drapelul Rusiei stârneşte în poporul transnistrean o fermă asociere cu statul rus, cu poporul multietnic al Rusiei, parte din care se consideră poporul multinaţional al Transnistriei', se spune în nota explicativă a executivului transnistrean. 

Potrivit documentului, 'drapelul rus va fi folosit alături de cel transnistrean': el va fi arborat pe clădiri administrative, precum şi în timpul unor acţiuni oficiale. 

Separatiştii ruşi au proclamat la 2 septembrie 1990 "Republica Moldovenească Nistreană" şi, ajutaţi de trupe ruseşti, au preluat controlul asupra celei mai mari părţi a zonei transnistrene a Republicii Moldova, dar şi a unei zone în jurul oraşului Tighina, aflat pe malul opus al Nistrului. Confruntarea s-a soldat cu 700 de morţi. 

În iulie 1992 s-a semnat un acord de încetare a focului, iar Rusia a adus câteva mii de soldaţi din Armata a 14-a, care a menţinut republica separatistă. 

În toamna lui 2006, autorităţile separatiste transnistrene au organizat un referendum care a arătat faptul că o majoritate largă sprijină independenţa fată de Chişinău şi aderarea la Federaţia Rusă. Rezultatele acestui referendum nu au fost recunoscute de comunitatea internaţională. 

Transnistria este considerată un fel de "gaură neagră" a Europei. Aici se află depozite de arme şi muniţii nesecurizate de pe vremea URSS, iar regimul politic este dominat de corupţie, trafic de arme şi spălare de bani.

×
x close