Antena 3 CNN Externe Două portavioane americane se retrag de pe coasta Siriei

Două portavioane americane se retrag de pe coasta Siriei

Două portavioane americane se retrag de pe coasta Siriei
Foto: AFP
18 Dec 2012   •   13:40

Două portavioane americane, staţionate pe coasta Siriei, au primit ordinul de a părăsi zona şi să revină în Statele Unite, într-o încercare a administraţiei Obama de a detensiona situaţia din regiune.
Această manevră a înfuriat Turcia, care spera ca SUA să-şi sporească prezenţa miltară în zonă.

USS Eisenhower şi USS Iwo Jima Amphibious Ready Group, cu peste 2500 de militari la bord, au fost rechemate în State, după o perioadă de staţionare în apropierea ţărmului sirian. Se presupune că cele două nave erau dispuse pentru o eventuală invazie militară terestră.

USS Eisenhower s-a alăturat celeilalte nave la începutul lui decembrie şi era pregătită să lanseze o intervenţie americană, dacă preşedintele sirian, Bashar al-Assad, ar fi folosit armele chimice împotriva rebelilor din opoziţie, relatează Times.

Statele Unite ale Americii menţin permanent, în Golful Persic, două nave de război, dar în această lună va rămâne doar USS John C. Stennis.

Un oficial turc, care a preferat să rămână anonim, a declarat că rechemarea portavioanelor "este greu de înţeles şi total inacceptabilă pentru Ankara".
Turcia a devenit pe scena internaţională unul dintre principalii oponenţi ai regimului Assad, iar liderii de la Ankara  se tem că rachetele siriene, cu arme chimice, pot fi folosite împotriva sa.
De cealaltă parte, Siria nu a recunoscut niciodată că ar dispune de arsenal chimic. În plus, oficialii de la Damasc au repetat că nu ar folosi astfel de arme "chiar dacă le-ar fi avut".

Niciuna din ţările vecine Siriei, inclusiv Turcia, Iordania, Qatar, Arabia Saudită sau Israelul, nu a îndrăznit să critice oficial administraţia Obama pentru măsura de rechemare a portavioanelor, dar se pare că turcii sunt cei mai supăraţi pentru această decizie.

Washingtonul speră să-i "împace" pe aceştia şi-l trimite, vineri, la Ankara, pe Secretarul de Apărare, Leon Panetta, să semneze amplasarea sistemului de rachete Patriot, la frontiera cu Siria.

×
Subiecte în articol: Siria Bashar al-Assad Leon Panetta
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close