Antena 3 CNN Externe Două documente secrete despre planul Israelului de a ataca Iranul au fost publicate pe Telegram. Anchetă la Washington

Două documente secrete despre planul Israelului de a ataca Iranul au fost publicate pe Telegram. Anchetă la Washington

ilustratie top secret getty
O anchetă a fost declanaşată în SUA. Ilustraţie: Getty
de Roxana Mihăiescu    |    20 Oct 2024   •   13:23

Statele Unite ale Americii investighează scurgerea a două documente cu presupuse informaţii clasificate de la serviciile de informaţii ale ţării despre planurile Israelului de a se răzbuna pe Iran, notează CNN.

Un oficial american a declarat că scurgerea de informații este „profund îngrijorătoare”, potrivit sursei citate.

Documentele au început să circule online vineri după ce au fost postate pe Telegram de un cont numit „Middle East Spectator” și provin de la Agenţia de Securitate Naţională din cadrul Departamentului de Apărare al SUA.

Acestea sunt marcate ca fiind strict secrete și au anumite semne care indică faptul că sunt destinate să fie văzute doar de SUA și de aliații săi „Five Eyes” - Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit.

Documentele descriu planul pe care Israelul ar urma să-l aplice pentru o lovitură împotriva Iranului

Unul dintre documente este intitulat „Israel: Forţele Aeriene continuă pregătirile pentru atacul asupra Iranului” şi descrie exerciţii recente care par a fi repetiţii pentru un viitor atac.

Celălalt document, despre care se spune că provine de la Agenția Națională de Securitate, descrie exercițiile forțelor aeriene israeliene care implică rachete şi arme pe care statul israelian ar urma să le efectueze pentru a se pregăti pentru un posibil atac asupra Iranului.

Un oficial american a declarat că ancheta examinează cine a avut acces la presupusul document al Pentagonului.

Orice astfel de scurgere de informații ar declanșa automat o anchetă a FBI, alături de Pentagon și agențiile americane de informații. FBI a refuzat să comenteze.

„Dacă este adevărat că planurile tactice israeliene de răspuns la atacul iranian de la 1 octombrie au fost divulgate, este vorba de o încălcare gravă”, a declarat Mick Mulroy, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu și ofițer CIA pensionat.

Un alt oficial american a declarat că „este grav, însă îngrijorarea este dacă există mai multe”, potrivit sursei citate.

Nu este clar cum au devenit publice documentele, nici dacă au fost piratate sau divulgate în mod deliberat.

Statele Unite sunt deja în alertă cu privire la campaniile iraniene de hacking - agențiile de informații americane au declarat în august că Iranul a piratat documente aparținând campaniei lui Donald Trump.

 

×
Parteneri
x close