Antena 3 CNN Externe Două artiste din Rusia au fost condamnate la 6 ani de închisoare pentru o piesă de teatru care denunţă jihadismul

Două artiste din Rusia au fost condamnate la 6 ani de închisoare pentru o piesă de teatru care denunţă jihadismul

New Project - 2024-07-09T101045.524
Evgenia Berkovich și Svetlana Petriichuk au fost acuzate de „apologie a terorismului" pentru o piesă pusă în scenă în 2020 | Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    09 Iul 2024   •   10:13

Două renumite artiste, Evgenia Berkovich și Svetlana Petriichuk, au fost condamnate luni la șase ani de închisoare pentru o piesă de teatru, evidențiind încă o dată climatul de represiune din Rusia, scrie AFP.

Regizoarea Evgenia Berkovich, de 39 de ani, și dramaturga Svetlana Petriichuk, de 44 de ani, cunoscute în lumea teatrală rusă și aflate în închisoare din mai 2023, au fost acuzate de „apologie a terorismului" pentru o piesă pusă în scenă în 2020.

Piesa, „Finist, șoimul clar", povestește despre rusoaice recrutate pe internet de islamiști din Siria, care pornesc să li se alăture și să se căsătorească cu ei. Cele două femei și-au susținut întotdeauna nevinovăția.

„În această piesă, nu există nicio justificare pentru terorism", a declarat Svetlana Petritchuk în faţa instanţei în luna mai, susţinând că scopul a fost, dimpotrivă, „să atragă atenţia şi să facă lumină asupra acestei probleme".

„Astăzi a avut loc un proces ilegal şi nedrept, în care judecătorul şi-a câştigat reputaţia de erou. Aceste femei sunt absolut nevinovate", a declarat Ksenia Karpinskaia, avocata lui Berkovich, la ieşirea din tribunal. Ea a fost aplaudată de cei care au venit să le susţină pe cele două femei.

Avocata s-a prezentat la tribunal îmbrăcată în negru, semn clar că aștepta condamnarea clientei sale, în contextul represiunii totale din Rusia.

Chiar înainte de anunțarea verdictului, Evghenia Berkovich, îmbrăcată într-o cămașă albă, a apărut zâmbind în cușca de sticlă rezervată inculpaților, încercând să facă semnul victoriei cu mâinile încătușate.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața tribunalului pentru a aștepta verdictul. Mulți dintre ei se cunoșteau și s-au îmbrățișat. Printre aceștia se afla și redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, acum etichetat drept „agent al străinilor".

Înainte de arestarea sa, Evghenia Berkovich se pronunțase public împotriva ofensivei din Ucraina. Mulți au legat arestarea sa de această poziție. Human Rights Watch a denunțat „acuzații total absurde, în contextul unui proces nedrept, care constituie represalii flagrante" împotriva lui Berkovich pentru criticile sale la adresa ofensivei ruse în Ucraina.

La jumătatea lunii iunie, instanța a decis ca procesul, care a început la 20 mai, să continue cu ușile închise, deoarece acuzarea a susținut că martorii au primit comentarii amenințătoare pe rețelele de socializare. Inculpații și avocații lor s-au opus fără succes ca procedurile să fie închise publicului.

Spectacolul „Finist, șoimul clar" a fost lansat cu succes de critică și de public, fiind distins în 2022 cu două „Măști de aur", cel mai prestigios premiu din teatrul rus.

Regizorul rus Kirill Serebrennikov, fost profesor al Evgheniei Berkovich și actualmente în exil în Germania, le-a susținut public în mai multe rânduri pe cele două artiste și a cerut eliberarea lor, inclusiv la cel mai recent Festival de Film de la Cannes.

De la începutul asaltului asupra Ucrainei în februarie 2022, toate vocile disidente au fost reprimate, afectând și cercurile culturale, care au fost forțate să accepte discursul patriotic și militarist al Kremlinului.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close