Antena 3 CNN Externe Dosarul lui Mohammad Munaf, dezbătut la Curtea Supremă a Statelor Unite

Dosarul lui Mohammad Munaf, dezbătut la Curtea Supremă a Statelor Unite

Dosarul lui Mohammad Munaf, dezbătut la Curtea Supremă a Statelor Unite
25 Mar 2008   •   09:10

Dosarul lui Mohammad Munaf va fi dezbătut marţi la Curtea Supremă a Statelor Unite. Dacă se va lua o decizie în acest caz, aceasta va avea implicaţii semnificative asupra drepturilor cetăţenilor americani reţinuţi în teatrele de luptă din străinătate. Mohammad Munaf se află în prezent într-o închisoare de la periferia Bagdadului, păzită de poliţia militară americană.

Mohammad Munaf şi americano-iordanianul Shawqi Ahmad Omar, al cărui caz va fi analizat tot marţi, se găsesc într-o închisoare de la periferia Bagdadului. Munaf şi Omar susţin că gardienii de la Camp Cropper se află sub comanda armatei americane, ceea ce îi îndreptăţeşte să conteste, conform legii americane, detenţia lor în Irak.

În schimb, autorităţile americane afirmă că închisoarea aparţine Forţei Multinaţionale din Irak, iar tribunalele americane nu au jurisdicţie asupra lor. Aceasta este disputa care urmează să fie tranşată marţi de Curtea Supremă a Statelor Unite. Munaf a fost transferat la Camp Cropper în urma răpirii în care au fost implicaţi trei ziarişti români pe care îi însoţea la Bagdad.

Munaf a fost şi el ţinut în captivitate împreună cu aceştia, timp de aproape 2 luni. După eliberarea lor, autorităţile americane şi cele române l-au acuzat de complicitate la răpire. Cazul a ajuns la Curtea Penală irakiană, unde Munaf a fost condamnat la moarte.

Autorităţile americane au vrut să-l predea pe Munaf guvernului irakian în vederea aplicării sentinţei, dar o Curte de apel irakiană a casat sentinţa în urmă cu trei săptămâni -  

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close