În dimineaţa zilei de 24 ianuarie 1961, la mai puţin de 20 de ani de la atacul asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki, două bombe cu hidrogen au căzut în apropiere de localitatea Goldsboro.
În timp ce survola statul Carolina de Nord, avionul care le transporta a suferit o defecţiune la una dintre aripi şi s-a dezintegrat în aer, se arată în documentele făcute publice de către Agenţia Naţională a Arhivelor Secrete americane.
În timpul căderii, doar paraşuta unei singure bombe s-a deschis la timp, iar cea de-al doilea obuz atomic a avut parte de o cădere liberă şi un contact violent cu solul.
Din fericire, la impactul cu suprafaţa terestră, a fost distrus şi un dispozitiv care iniţia explozia.
Dacă bomba de 4 megatone se detona, dezastrul ar fi fost mult mai mare decât cel petrecut în 1945, la Hiroshima şi Nagasaki.
Fiecare dintre cele două bombe picate în Carolina de Nord era capabilă să genereze o explozie de 260 de ori mai puternică decât cea care a devastat oraşul nipon Hiroshima.
Bombele folosite de către armata americană în raidul aerian din Hiroshima şi Nagasaki aveau 0,01 megatone, respectiv 0,02 megatone.
Bombardier B-52
La bordul avionului B-52, implicat în accidentul din Carolina de Nord, se aflau opt militari, dintre care cinci au supravieţuit.Înainte de publicarea informaţiilor referitoare la accidentul din Goldsboro, Guvernul american a negat prin toate mijloacele disponibile posibilitatea ca arsenalul nuclear al ţării să pericliteze siguranţa propriilor cetăţeni.