Antena 3 CNN Externe DOSAR ANTENA3.RO - Nicolas Sarkozy: O viaţă conjugală zbuciumată

DOSAR ANTENA3.RO - Nicolas Sarkozy: O viaţă conjugală zbuciumată

DOSAR ANTENA3.RO - Nicolas Sarkozy: O viaţă conjugală zbuciumată
18 Oct 2007   •   14:34

Palatul Elysée a confirmat divorţul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy de soţia sa Cécilia. Zvonuri privind o iminentă separare a celor doi au alimentat din plin presa în ultimele două săptămâni. Preşedinţia a refuzat să facă orice precizare până joi, când divorţul a fost anunţat oficial.
Căsătoria cuplului Sarkozy debutează cu un divorţ

Fiu al unui emigrant evreu de origine maghiară şi lipsit de studiile pretenţioase ale majorităţii politicienilor din ţara pe care o conduce, preşedintele francez Nicolas Sarkozy vine cu un suflu nou în politica europeană, fapt care, de altfel, l-a şi propulsat în fruntea preferinţelor electoratului francez. O contribuţie importantă i-a adus însă şi viaţa sa intimă tumultuoasă, intens mediatizată.

Nicolas Sarkozy se află la cel de-al doilea mariaj. S-a căsătorit prima dată în 1982, cu Marie-Dominique Culioli, fiica unui farmacist, cu care are doi fii: Pierre şi Jean. Doar doi ani mai târziu, ?Sarko? se îndrăgosteşte de Cécilia Mara Sara Isabel Ciganer-Albeniz, soţia unui cunoscut animator TV şi actuala primă doamnă. Bunicul ei din partea tatălui provenea dintr-o familie amestecată din ţigani români - de unde numele de Ciganer - şi evrei ruşi, strănepoată pe linie maternă a compozitorului Isaac Albéniz.

Cécilia şi Nicolas s-au întâlnit pentru prima dată in circumstanţe ce frizează ficţiunea: Sarkozy, la acea vreme primar la Neuilly, a oficiat căsătoria viitoarei sale soţii cu Jacques Martin. Trei ani mai târziu, cei doi s-au revăzut şi, după cum povesteşte Nicolas, ?a fost lovit de săgeata lui Cupidon?.

În 1989, Cécilia îşi părăseşte soţul pentru Sarkozy, iar în 1996, la capătul unui divorţ dificil, se căsătoreşte cu Nicolas. Au împreună un fiu, Louis, născut în 1997. În plan politic, Nicolas îşi desemnează soţia consilier în ministerul de Interne, apoi, odată cu ascensiunea în fruntea partidului de dreapta UMP, şefa sa de cabinet.

În toamna anului 2005, Cécilia părăseşte însă domiciliul conjugal. Cécilia declară public că s-a săturat să fie tratată drept ?o mobilă? şi părăseşte reşedinţa Sarkozy pentru a se afişa la braţul unui consultant internaţional în publicitate, Richard Attias. Între timp, gurile rele vorbeau şi despre o aventură trecătoare a lui Sarko cu o jurnalistă de la Le Figaro, Anne Fulda. Nicolas şi Cecilia se împacă însă la câteva luni de la despărţire, în ianuarie 2006.

În această perioadă, un scandal nou peste scandalul deja existent: Sarkozy blochează apariţia unui volum de memorii semnate de soţia neglijată. El l-ar fi convocat la Ministerul de Interne pe editorul care se pregătea să publice biografia Céciliei, care conţnea toate tulburările domestice din lunile precedente. Cartea, deşi trasă deja în 25.000 de exemplare, a fost blocată. Autoarea, ultragiată, a încercat să publice volumul la altă editură. Afacerea, petrecută în plină criză a periferiilor, i-a lăsat totuşi timp lui Sarkozy să se ocupe de toate. Eforturile nu au fost însă încununate de succes, pentru că biografia a apărut în 2006, sub formă de ficţiune.

Presa a continuat să speculeze că relaţia celor doi rămâne tumultuoasă. În timpul alegerilor prezidenţiale, Cécilia nu şi-a însoţit jumătatea la vot, fapt care a trezit din nou suspiciuni în rândul publicului cititor de tabloide. Totuşi, se ştie că, deşi nu făcea parte oficial din echipa de campanie a soţului, ea s-a implicat foarte mult în această muncă, redactând, printre altele, campania lansată pe site-ul sarkozy.fr.

NICOLAS & CECILIA SARKOZY - Pour que tu m'aimes encore



Sarkozy, cu scrisorica de amor sub braţ

Bileţelele preşedintelui francez nu au legătură nici cu vreun ministru, nici cu oameni de afaceri, ci cu... dragostea. El a apărut, toamna aceasta, în public, cu o scrisoare sub braţ, deasupra unui teanc de dosare importante. Jurnaliştii de la săptămânalul francez de bârfe ?Choc? au încercat să descifreze documentul trimis, se pare, din Maroc. ?Am impresia că nu te-am mai văzut de o eternitate şi îmi lipseşti. Joi plecăm spre Essaouira pentru... (ilizibil). Dar aş vrea să te văd săptămâna viitoare sau week-endul viitor. Milioane de besitos (pupici).? Episodul nu ar fi atras atenţia, dacă nu declanşa din nou o polemică în privinţa cenzurii aplicate de Elysee asupra materialelor de presă.

?Nouvel Observateur? informa că două pagini cu povestea bileţelului lui Sarkozy, care urmau să apară în revista Choc, au fost retrase înainte de a ajunge în tipografie. ?O scrisoare şi două întrebări? era titlul reportajului scos din paginile revistei. Redactorul-şef al revistei a declarat că nu s-au făcut presiuni pentru scoaterea materialului: ?Am iniţiat o anchetă, ni s-a părut interesant că Sarkozy merge la guvern cu scrisori personale, dar nu am reuşit să identificăm autoarea, iar conducerea a decis să nu mai publicăm reportajul şi fotografia respectivă?.

Explicaţia este greu de crezut, în condiţiile în care patronul trustului de care face parte Choc este chiar prietenul intim al lui Sarkozy, Arnauld Lagardere. Nu este prima dată când Lagardere a intervenit pentru a-i spăla imaginea lui Sarkozy. Anul trecut, Paris Match a publicat pe prima pagină o fotografie cu Cecilia Sarkozy alături de Richard Attias, în timpul unei vizite la New York. Directorul revistei a fost ulterior demis. Lagardere a interzis şi apariţia articolului în care se dovedea că doamna Sarkozy nu ar fi votat în favoarea soţului sau la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Versiunea oficială în cazul bileţelului ar fi că autoarea este Isabelle Balkany, prietenă intimă a cuplului Sarkozy, care i-ar fi scris de fapt... Ceciliei. Potrivit Isabellei, în bucata care nu a fost descifrată de ziarişti se spunea că în Essaouira urma să aniverseze ziua de naştere. ?Este cuvântul aniversare. Mi-am aniversat cei 60 de ani în Essaouira. M-am stricat de râs când am văzut ce agitaţie a produs scrisoarea mea către Cecilia?, a spus doamna Balkany.

Ce nu poate fi explicat, comenta ?Nouvel Observateur?, este o greşeală de ortografie: dacă textul era adresat unei femei, corect era ?vue? (văzut), nu ?vu? cum apare în original, arătând că destinatarul este un bărbat.

Gurile rele de la Paris spuneau că mariajul dintre Nicolas şi Cécilia ar fi unul doar de ochii lumii, iar doamna Sarkozy ar mai rămâne doar o perioadă alături de preşedinte, fiind chiar retribuită pentru efort. Aparent, Cécilia încă suspină după Richard Attias, iar inima lui Nicolas bate pentru o altă femeie: ministrul Justiţiei, Rachida Dati, de origine marocană. Rachida apare peste tot alături de Nicolas Sarkozy şi ar fi însoţit familia prezidenţială în vacanţa în Statele Unite. Aceleaşi guri rele susţineau că, la un moment dat, Sarkozy va da cărţile pe faţă şi va pune capăt căsătoriei, iar alături de el va sta bruneta de la Elysée, Rachida Dati. Iată că ceea ce la început părea doar un zvon s-a confirmat: cuplul Sarkozy s-a destrămat.

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close