Antena 3 CNN Externe Donatorii de organe, o specie rară în România

Donatorii de organe, o specie rară în România

1 minut de citit Publicat la 23:02 12 Mar 2007 Modificat la 23:02 12 Mar 2007

Donatorii de organe, o specie rară în România
România este una dintre ţarile cu cele mai multe cereri de transplant de organe din Europa. În schimb, puţini conaţionali sunt de acord ca, după moarte, să-şi doneze organele, pentru a salva alţi semeni. Listele de aşteptare sunt foarte lungi, peste 1.500 de persoane, iar anul trecut au fost numai 23 de donatori. În Ungaria au existat 180 de donatori, în 2006. De asemenea, în Germania au fost 500, iar în Spania 1.900. Conform statisticilor, România are în momentul de faţă de 10 ori mai puţini donatori decât media europeană. Cifra minimă la nivel internaţional este de 10 donatori la un milion de locuitori. Prin urmare, ar trebui ca în Romania să fie cel puţin 200 pe an.

Anul 2007 este anul în care oamenii trebuie să lucreze pentru sănătatea oamenilor. Iar oamenii au nevoie de organe şi tratamente. Deşi statisicile privind numarul donatorilor ne situează pe locuri codaşe, oamenii spun că ar fi de acord să doneze organe pentru a salva vieţi.

În majoritatea ţărilor europene, dacă un om nu şi-a exprimat, în timpul vieţii, opoziţia faţă de prelevarea de organe, va fi considerat automat donator. În acest fel, nu mai este necesar nici măcar acordul familiei. Medicii cred că sistemul ar trebui aplicat şi în România. În acest moment, pe listele de aşteptare sunt 1.400 de români care au nevoie de un rinichi nou, 100 cărora le trebuie un alt ficat şi 60 de oameni a căror viaţă depinde de o nouă inimă.

Antena 3

×
x close