Antena 3 CNN Externe Donald Tusk a declanșat războiul cu PiS

Donald Tusk a declanșat războiul cu PiS

Tusk DPA
Premierul polonez Donald Tusk. Sursă foto: DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2024   •   07:00

Guvernul prim-ministrului polonez Donald Tusk își intensifică acțiunile împotriva politicienilor fostului partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS) care sunt acuzați de corupție.

PiS s-a aflat timp de 8 ani la putere în Polonia, până în decembrie anul trecut, notează Politico.

Mai mulți deputați PiS și membri ai partenerului său de extremă-dreapta, "Polonia suverană", se confruntă cu perspectiva unor procese și condamnări la închisoare.

Asta ar însemna o presiune și mai mare asupra fostului partid guvernamental, înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor.

Competiția prezidențială este cea mai bună șansă a PiS de a-l împiedica pe premierul Tusk să își consolideze puterea.

Șeful guvernului Poloniei îi numește "hoți și ticăloși care au prăduit țara" pe membrii fostului cabinet

Un președinte din partea acestei formațiuni ar putea, așa cum a făcut Andrzej Duda, să-i complice agenda lui Tusk, având în vedere că prim-ministrul nu dispune de o majoritate parlamentară suficient de mare pentru a anula veto-urile prezidențiale.

Donald Tusk a fost adesea criticat pentru concentrarea sa neobosită asupra responsabilizării PiS. Adversarii săi spun că prioritatea acordată urmăririi și pedepsirii ilegalităților din mandatul foștilor politicieni de guvernământ se face cu sacrificarea unor obiective ambițioase și a unor proiecte precum dublarea veniturilor neimpozabile.

Cu toate acestea, Tusk nu dă niciun semn că ar renunța la promisiunea sa din campania electorală. El i-a numit recent pe membrii fostului guvern drept "hoți, ticăloși, oameni fără conștiință, care au jefuit Polonia timp de atâția ani".

"Acesta este unul dintre cele patru angajamente pe care mi le-am asumat, de a trage răul la răspundere. Vreți să fie mai repede? Va fi mai repede", a promis el.

Guvernul PiS ar fi cumpărat programul de spionaj "Pegasus" pentru a-i urmări pe adversarii politici

Noii politicieni de la guvernare îi acuză pe predecesori de o lungă listă de abuzuri, între care: irosirea unor sume uriașe de bani într-un proiect de construcție a unui nou aeroport în centrul Poloniei, transformarea presei de stat în tribună de propagandă a PiS, achiziționarea de programe de spionaj pentru urmărirea adversarilor, popularea administrației și a conducerii companiilor guvernamentale cu clienți politici și fraudarea de fonduri guvernamentale. 

"Aceste cazuri sunt foarte numeroase și necesită o determinare extraordinară din partea procurorilor, dar și o mare atenție la detalii. Răspunderea pentru abuzurile guvernului anterior implică o muncă juridică adecvată", a declarat ministrul polonez al Justiției, Adam Bodnar.

Opoziția, la rândul ei, îi acuză pe premierul Tusk și administrația sa că au lansat o vânătoare de vrăjitoare împotriva lor.

"Facem apel la toți oamenii de bună-credință să se implice în apărarea acestor oameni persecutați, care sunt brutalizați la ordinele lui Tusk și Bodnar", a declarat Michał Woś, un deputat al "Poloniei suverane".

Lui Woś i-a fost ridicată imunitatea parlamentară luna trecută, după acuzații că a fost implicat în achiziționarea programului de spionaj Pegasus. Actualul guvern polonez susține că achiziția a fost necorespunzătoare, iar programul a fost folosit pentru a-i spiona pe politicienii aflați, pe atunci, în opoziție.

În această săptămână, se așteaptă ca majoritatea parlamentară condusă de Tusk să-i ridice imunitatea lui Marcin Romanowski, un alt deputat de la "Polonia suverană" și fost ministru adjunct al Justiției. Romanowski este acuzat că ar fi fost implicat în utilizarea necorespunzătoare a unui fond special aflat sub controlul ministrului și menit să ajute victimele infracțiunilor. Procurorii susțin însă că banii au fost folosiți în scopuri politice.

Premierul Tusk a declarat săptămâna aceasta că mai mult de 112 milioane de zloți, echivalentul a 26 de milioane de euro, au fost furați din acest fond.

Politico mai scrie că scandalul fondului de la Justiție ar putea implica figuri importante ale fostului guvernul PiS, inclusiv fostul ministru al Justiției, Zbigniew Ziobro, lider al "Poloniei suverane", și însuși președintele PiS, Jarosław Kaczyński.

O publicație de la Varșovia a relatat recent cum Kaczyński i-a trimis o scrisoare lui Ziobro cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din 2019, în care-l avertiza să se abțină de la utilizarea fondului în scopuri politice, deoarece o astfel de mișcare ar putea să se întoarcă împotriva ambelor partide. 

Fostul ministru ar fi ignorat acest avertisment.

Noul guvern de la Varșovia vrea să anuleze "reformele" juridice ale PiS

Un alt efort major al guvernului Tusk este de a anula schimbările judiciare ale PiS, din cauza cărora Polonia a intrat în conflict cu Comisia Europeană.

La vremea respectivă, Bruxellesul a acuzat că țara că se îndepărtează de principiile democratice prin subminarea independenței justiției.

În prezent, ministrul Bodnar depune eforturi pentru a restabili independența și imparțialitatea instanțelor.

Săptămâna trecută, procurorii și poliția au efectuat o descindere la biroul Consiliului Național al Magistraturii, un organism de numire a judecătorilor.

Ei au confiscat documente legate de procedurile disciplinare inițiate împotriva judecătorilor care s-au opus reformelor judiciare ale PiS.

Între timp, PiS continuă să acuze "încălcarea statului de drept" - acuzație cu care, la rândul său, s-a confruntat deseori în cei opt ani la putere - și și-a convocat susținătorii să protesteze în fața Parlamentului.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close