Antena 3 CNN Externe Donald Tusk a declarat război castorilor

Donald Tusk a declarat război castorilor

Colaj foto Donald Tusk stanga si un castor dreapta
Donald Tusk vrea să ia măsuri împotriva castorilor pe care îi acuză că au exacerbat problema inundaţiilor. Foto: Colaj Getty Images
de Adrian Dumitru    |    25 Sep 2024   •   11:27

Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, deschide un nou front împotriva unui duşman neaşteptat – nu e vorba de vreunul dintre politicienii reacţionari de la PiS – ci de castori, scrie Politico. În timp ce Polonia se confruntă cu urmările inundaţiilor mortale de săptămâna trecută, Tusk a dat vina pe castori pentru faptul că au exacerbat problema.

La o recentă întâlnire a celulei de criză care gestionează problema inundaţiilor din Polonia, Tusk a vorbit despre problema siguranţei digurilor şi a şanţurilor, despre care spune că sunt ameninţate de castori.

Castorii îşi fac propriile diguri pentru casele lor şi pentru a se proteja de prădători, dar conform unor cercetători, cu care Tusk pare că e de acord, aceste diguri slăbesc albiile râurilor şi le fac mai vulnerabile la inundaţii.

Uneori trebuie să alegem între iubirea faţă de animale şi siguranţa oraşelor, satelor şi stabilitatea digurilor noastre”, a declarat Tusk, adăugând şi că infrastructura trebuie să fie protejată de castori şi că guvernul şi autorităţile locale vor lua orice măsură, în limitele legii, pentru a proteja râurile de castori.

„Faceţi tot ce e nevoie să faceţi, vă voi apăra toate deciziile. Aceste diguri sunt o prioritate absolută astăzi”, a continuat premierul.

O cantitate excepţională de precipitaţii în septembrie a provocat inundaţii devastatoare în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. Cel puţin 16 oameni au murit în mai multe ţări, inclusiv în România, iar oraşe din Cehia şi Polonia au fost evacuate, drumurile închise şi evenimente anulate. Guvernul polonez a desfăşurat inclusiv armata în zonele cele mai afectate.

Obiective „pur politice

Andrzej Czech, expert biolog, spune că remarcile lui Tusk sunt „absurde” şi că guvernul de la Varşovia foloseşte castorii pentru obiective „pur politice”.

A anunţat asta doar pentru a ne dovedi că au găsit un ţap ispăşitor bun şi rapid pentru problema inundaţiilor”, a declarat Czech pentru Politico. Mai mult decât atât, spune el, vânătorii şi fermierii reprezintă un lobby puternic în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Varşovia, din care face parte şi partidul agrar-conservator PSL, mai spune el.

Fermierii au o problemă cu castorii pentru că le inundă, uneori, câmpurile şi recoltele. De cealată parte, vânătorii sunt interesaţi să-şi schimbe imaginea publică negativă prin a se acredita drept salvatori. Speră că vor primi bani publici pentru a ucide castori, la fel cum au făcut-o cu mistreţii în timpul epidemiei de pestă porcină africană.

Oamenii de rând vor fi mulţumiţi că s-a acţionat raid, iar vânătorii vor pleca acasă cu banii contribuabililor”, a mai spus expertul citat. El mai spune şi că, dacă se va porni o vânătoare de castori,vom ajunge la o distrugere în masă a habitatului creat de aceste animale, încălcarea legislaţiei din domeniul ecologic. „Nu acesta e modul în care trebuie să acţionăm” a mai spus el.

El sugerează că modul mai simplu de a proteja râurile de castori este ca ele să fie înconjurate de plase, o soluţie mult mai ieftină decât cea în care castorii sunt împuşcaţi.

Ecologiştii au mai argumentat, în trecut, că aceste animale nu contribuie la dezastre şi inundaţii ci, din contră, sunt o parte cheie a soluţiei prin ajutorarea sistemelor naturale capabile să capteze carbon şi să încetinească vitezele apelor.

La sfârşitul anilor 1990, castorii erau aproape de dispariţie în Europa, însă specia a fost salvată de reintroducerea treptată a acestora în habitatele lor. După această revenire, numărul lor a crescut la peste 1,2 milioane pe continent.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close