Antena 3 CNN Externe Donald Trump: Suntem pregătiți pentru orice

Donald Trump: Suntem pregătiți pentru orice

Președintele SUA, Donald Trump, a susținut miercuri o conferință de presă în care a anunțat ce va face America după atacul de noaptea trecută lansat de Iran.

o_1du3027vd1hrc1qbv1s4tsrb27pb.jpg
08 Ian 2020   •   18:48

"Atâta vreme cât voi fi președintele Americii Iranul nu va putea să aibă arme nucleare. Poporul american trebuie să fie mulțumit și fericit: niciun american nu a fost rănit în atacul de aseară al regimului iranian.

Toți soldații noștri sunt sănătoși, iar pagubele sunt mici în bazele noastre militare. Forțele noastre sunt pregătite pentru orice. Iranul ar trebui să oprească atacurile", a spus Donald Trump, la începutul discursului său.

Președintele american a declarat că generalul iranian Qassem Soleimani trebuia eliminat de multă vreme.

"Săptămâna trecut am decis să oprim un terorist să mai amenințe America. La ordinele mele, forțele americane au eliminat cel mai important terorist și anume pe Qassem Soleimani.

Acesta a antrenat teroriști, inclusiv pe cei din Hezbollah, a finanțat războaie sângeroase în întreaga zonă, a plantat bombe pe drumurile pe unde treceau vehiculele americane. Soleimani este cel care a coordonat atacurile împotriva soldaților americani din Irak, a coordonat atacul asupra ambasadei americane din Bagdag și planifica alte atacuri asupra unor ținte american, dar l-am oprit. Trebuia eliminat acum multă vreme", a adăugat Donald Trump.

TRump susţine că SUA vor impune "imediat" noi sancţiuni împotriva Iranului până când "îşi va schimba comportamentul".

În plus va cere NATO să se implice "mult mai mult" în Orientul Mijlociu.

Iranul a lansat marţi noaptea rachete asupra forţelor din Irak conduse de SUA, inclusiv baza aeriană al-Asad, la cinci zile după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis de o dronă americană. Cu numai câteva ore înainte, secretarul apărării Statelor Unite, Mark Esper, declarase că se aşteaptă la represalii din partea Iranului, consemnează Reuters, citat de .

Baza al-Asad, din provincia Anbar de la nord-vest de Bagdad, este unul din obiectivele cele mai vizitate de oficiali de rang înalt, inclusiv de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în decembrie 2018, reaminteşte Reuters. Instalaţiile de acolo erau folosite de americani pentru instruirea militarilor irakieni, în încercarea de a crea o forţă capabilă de ofensivă împotriva Statului Islamic.

În afara forţelor americane şi irakiene, la al-Asad au fost desfăşuraţi militari din Danemarca şi Regatul Unit, ţări partenere în cadrul coaliţiei conduse de SUA în Irak.

Vizita neanunţată a lui Trump, în vacanţa de Crăciun, a fost prima făcută într-o zonă de conflict de liderul de la Casa Albă, după preluarea mandatului în ianuarie 2017. Cu acea ocazie, preşedintele s-a adresat militarilor, justificându-şi decizia de a retrage 2000 de soldaţi americani din Siria. Măsura a provocat îngrijorare în rândul aliaţilor Statelor Unite şi a determinat demisia lui James Mattis din funcţia de secretar al apărării.

Atacul de marţi noaptea nu a fost primul suferit de baza al-Asad. Chiar luna trecută, în interiorul perimetrului au căzut cinci rachete, însă nu s-au înregistrat victime. În 2015, militanţii din Statul Islamic au tras frecvent cu mortiere asupra obiectivului. În acelaşi an, 25 de jihadişti au luat cu asalt baza, dar - conform unui comunicat al Pentagonului - cei mai mulţi au fost ucişi de forţele irakiene de securitate. Săptămâna trecută, surse ale agenţiei Reuters au dezminţit zvonuri potrivit cărora baza a fost din nou atacată.

Potrivit analistului de politică externă Iulian Chifu, România conflictul dintre Iran și SUA este în acest moment într-o fază incipientă. România nu este afectată deocamdată.

"Suntem într-o fază incipientă, cu un răspuns mai degrabă moderat până acum, dacă el nu se va repeta. Reacția pe Twitter a lui Donald Trump este de asemenea suficient de reținută.

În funcție de reacția sa vom vedea în ce postură se poziționează președintele Donald Trump și dacă anunță sau prevede noi tipuri de atacuri. De asemenea, contează foarte mult modul în care Iranul înțelege să supraliciteze mai departe acest tip de reacții", a spus Iulian Chifu, la Antena 3.

Știre în curs de actualizare

×
Parteneri
x close