
Donald Trump a revenit asupra afirmației că Kievul a pornit războiul cu Rusia și a admis, într-un interviu pentru Fox News, că Ucraina a fost invadată la ordinul lui Vladimir Putin. Președintele american a spus însă, din nou, că atât fostul șef de stat Joe Biden cât și Volodimir Zelenski nu ar fi trebuit să „îi permită” lui Vladimir Putin să atace. De asemenea, Donald Trump s-a arătat încrezător că acordul pentru mineralele rare ale Ucrainei va fi semnat în curând, relatează The Guardian. Declarațiile vin în condițiile în care se împlinesc trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, iar în ultimele două săptămâni SUA a reluat dialogul cu Rusia, în timp ce relațiile cu Volodimir Zelenski au părut să se deterioreze „brusc și rapid”.
După declarația că Ucraina „n-ar fi trebuit să înceapă niciodată războiul” cu Rusia, o afirmație asupru criticată la nivel internațional, Donald Trump a făcut o întoarcere la 360 de grade și a admis că Rusia este cea care a invadat Ucraina, la ordinul lui Vladimir Putin.
„Nu ar fi trebuit să îl lase să atace (pe Vladimir Putin n.red)”, a spus Donald Trump, referindu-se la Joe Biden și Volodimir Zelenski.
Generalul Keith Kellogg, trimisul lui Donald Trump în Ucraina, l-a lăudat pe Volodimir Zelenski drept „liderul curajos al unei națiuni în război”, un ton la polul opus de cel folosit de președintele american care a spus că omologul său din Ucraina este un „dictator”. Kellog a părăsit Kievul, vineri, după o vizită de trei zile la finalul căreia a spus că a avut „discuții extinse și pozitive cu Zelenski și echipa sa de securitate națională talentată”.
Acordul pentru mineralele Ucrainei, mărul discordiei cu SUA
În același interviu, președintele american a mai spus că o înțelegere privind mineralele din Ucraina va fi semnată „într-o perioadă scurtă de timp”. Acest acord a fost o sursă de discordie între SUA și Ucraina, după ce Volodimir Zelenski a refuzat să semneze înțelegerea care prevedea ca Kievul să restituie SUA 500 de miliarde sub formă de minerale pentru ajutorul acordat pe timpul războiului, dar care nu oferea garanții de securitate specifice.
Între timp, echipe din Ucraina și SUA lucrează la redactarea unei noi înțelegeri. „Sper că va fi un rezultat corect”, a spus Volodimir Zelenski. Însă negociatorii americani au amenințat că vor tăia accesul Ucrainei la Starlink, rețeaua de satelite deținute de Elon Musk fără care Kievul și armata țării ar rămâne fără internet.
Zelenski a declarat după ce a vorbit la telefon cu liderii țărilor aliate că Europa „trebuie și poate face mai multe pentru a se asigura că va fi pace” în Ucraina. „Este posibil” ca războiul cu Rusia să se încheie din moment ce Ucraina și partenerii săi europeni au „propuneri clare”, a spus președintele ucrainean. Însă o strategie europeană trebuie implementată cu ajutorul Statelor Unite, a mai spus Zelenski.
În paralel însă, SUA a propus la ONU o rezoluţie care nu menţionează integritatea teritorială a Ucrainei. Proiectul de rezoluție care ar fi fost propus de SUA Adunării Generale a ONU solicită „încheierea rapidă” a conflictului din Ucraina fără a menţiona respectarea integrităţii teritoriale a ţării, au indicat pentru AFP surse diplomatice înaintea votulului prevăzut luni, potrivit Agerpres.
Primul lider european care ajunge la Washington, săptămâna viitoare chiar, este Keir Starmer, premierul Marii Britanii, însă el nu va risca să-l supere pe Donald Trump criticându-l pentru atacurile pe care le-a lansat la adresa lui Vladimir Zelenski, potrivit The Guardian. Prim-ministrul britanic vrea să de-escaladeze conflictul trans-atlantic. Donald Trump a pus paie pe foc vineri când i-a acuzat pe Keir Starmer, dar și pe Emmanuel Macron că nu au făcut „nimic” ca să ajute să încheie războiul.
Situația de pe front în ziua 1.095 a războiului
Un muncitor la căile ferate a fost ucis într-un atac cu drone al Rusiei, lângă Kiev, iar fragmente de dronă au lovit un oraș din capitala Ucrainei. Primarul orașului a spus că bucățile de drone au declanșat un incendiu și au distrus mai multe ferestre, dar nicio persoană nu a fost rănită. Alertele ariene au ținut trei ore la Kiev.
În regiunea de sud a Ucrainei, în Zaporojie, forțele ruse au atacat orașul Huliaipole cu o bombă ghidată, rănind trei persoane.
Potrivit Statului Major de la Kiev, Rusia a lansat 34 de atacuri împotriva apărării ucrainene pe axa Pokrovsk din regiunea Donețk, situată în estul Ucrainei. Forțele ruse au lansat, de asemenea, 29 de atacuri în regiunea Kursk a Federației Ruse, de unde urmăresc să expulzeze trupele ucrainene care ocupă o parte a teritoriului.
Șapte civili ucraineni au fost uciși în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore din cauza atacurilor rusești, iar alți doi au fost uciși în zona regiunii Herson controlată de Kiev, relatează Agerpres.
Din cele 160 de drone, apărarea ucraineană a reușit să intercepteze 87 de drone kamikaze Shahed și alte modele. Dronele rusești au provocat pagube materiale în regiunile ucrainene Odesa, Kiev, Poltava și Harkov.
Ofensiva rusă și atacurile din ariergardă continuă pe fondul zvonurilor despre întreruperea fluxului de arme din SUA către Ucraina.
În paralel, continuă și negocierile dintre SUA și Rusia. Federația Rusă ar putea accepta ca 300 de miliarde din activele sale suverane înghețate în Europa să fie folosite la reconstrucția Ucrainei, dar va insista ca o parte din bani să fie folosiți în regiunea din țară pe care forțele de la Moscova o controlează, potrivit unor surse Reuters, preluat de The Guardian.