Acuzațiile au fost formulate joi, în cadrul primei ședințe publice a Comisiei desemnată de Camera Reprezentanților să investigheze evenimentele de atunci.
Trump a fost acuzat atât de membri democrați din Congres, cât și de republicani.
Liz Cheney, vicepreședinte al Comisiei și membru al Partidului Republicat, a afirmat că "Donald Trump a aprins flacăra" asaltului asupra Capitoliului.
Președintele Comisiei, congresmanul democrat Bennie Thompson, a spus că revolta a pus în pericol democrația americană.
Susținătorii lui Trump au luat cu asalt Congresul pe 6 ianuarie 2021, în ziua în care membrii legislativului american s-au întâlnit pentru a certifica victoria electorală a lui Joe Biden.
Violențele, pe parcursul cărora mulțimea a intrat în sediul Congresului, s-au soldat în primă instanță cu cinci morți și sute de persoane arestate. Peste 100 de polițiști au fost răniți.
Vicepreședintele Mike Pence a fost nevoit să părăsească în grabă locația, după ce protestatarii au cerut spânzurarea lui pentru "trădare".
Rezultatele după un an de investigații, prezentate într-o ședință televizată
După aproape un an de investigații, comisia selectată de Camera Reprezentanților, dominată de democrați, a prezentat, joi seară, fragmente din audierile la care au fost convocați membri din anturajul fostului președinte Trump.
Ședința a fost televizată și a generat recorduri de audiență la posturile americane, notează presa internațională.
În declarația filmată, fostul procuror general al SUA, Bill Barr, a precizat că i-a spus în mod repetat fostului președinte că a pierdut alegerile și că afirmațiile sale referitoare la fraudă sunt eronate.
"Nu putem trăi într-o lume în care administrația în exercițiu rămâne la putere pe baza concepției, nesusținută de dovezi specifice, că a existat fraudă la alegeri", a spus fostul procuror general.
Ivanka Trump, fiica fostului președinte, a declarat, la rândul său, că acceptă respingerea, de către procurorul general, a teoriilor conspiraționiste proferate de Donald Trump cu privire la fraudarea scrutinului.
Donald Trump ar fi spus că vicepreședintele său, Mike Pence, merită să fie spânzurat
Liz Cheney, care a ajuns o figură disidentă în Partidul Republican, a citit o depoziție conform căreia lui Donald Trump i s-a spus că protestatarii de la Capitoliu cereau ca vicepreședintele Pence să fie spânzurat iar președintele în exercițiu la acel moment a declarat că vicepreședintele său "merită asta".
Înaintea ședinței de joi a Comisiei, Trump a respins acest demers drept "înșelătorie politică".
Fostul președinte dă de înțeles că intenționează să candideze din nou, în 2024, la funcția supremă în stat, fără a-și fi oficializat încă decizia. El continuă să susțină, fără dovezi, că alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 au fost fraudate în beneficiul lui Joe Biden.
Comisia Camerei Reprezentanților, formată după boicotul republicanilor
Comisia Congresului este condusă de democrați.
Aceștia au înființat-o după ce membrii republicani din Congres au blocat încercările de instituire a unei investigații congresionale complet independente.
Doar doi republicani, Adam Kinzinger și Liz Cheney, cunoscuți cu poziții ferme anti-Trump, fac parte din acest organism.
Comisia are drept scop agregarea unei imagini cuprinzătoare, referitoare nu doar la insurecția din 6 ianuarie 2021, ci și la "efortul coordonat, în etape, de a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020".
Membrii Comisiei urmează să elaboreze un raport și, eventual, să organizeze un eveniment public în luna septembrie pentru a-și prezenta concluziile și pentru a oferi sugestii pentru reforme în procesul electoral din SUA.
Președintele Comisiei, congresmanul Bennie Thompson, a declarat:
"Ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat, o încercare nedeclarată de a răsturna guvernul. Violența nu a fost un accident. A fost ultima redută a lui Trump".
Liz Cheney, vicepreședintele Comisiei, a afirmat, la rândul său:
"Cei care au invadat Capitoliul nostru și s-au luptat ore întregi cu forțele de ordine au fost motivați de ceea ce le-a spus președintele Trump: că alegerile au fost furate și că el este îndreptățit să fie președinte. Trump a convocat oamenii, a i-a adunat și a aprins flacăra acestui atac".
Sondajele arată că Partidul Democrat ar putea pierde controlul Camerei Reprezentanților în noiembrie
Pe ansamblu, membrii republicani ai Congresului au calificat evenimentul televizat de joi seară drept o tentativă de distragere a atenției de la problemele politice cu care se confruntă democrații, cu cinci luni înainte de alegerile legislative de la mijlocul mandatului.
Sondajele de opinie sugerează că democrații ar putea pierde controlul asupra Camerei, în timp ce în Senat republicanii ar urma să-și întărească majoritatea față de situația actuală, în care dețin 51 de mandate din 100.
Americanii se confruntă cu inflația galopantă și cu creșterea prețurilor la benzină iar președintele democrat Joe Biden și-a văzut popularitatea scăzând sub rata de aprobare a lui Donald Trump în momentul corespunzător al mandatului său.