Antena 3 CNN Externe Donald Trump a devenit primul președinte al SUA condamnat penal

Donald Trump a devenit primul președinte al SUA condamnat penal

A.I.
3 minute de citit Publicat la 16:41 10 Ian 2025 Modificat la 17:40 10 Ian 2025
donald trump
Donald Trump va rămâne cu eticheta de primul președinte american condamnat penal. FOTO: Getty Images

Donald Trump și-a aflat, vineri, pedeapsa în procesul penal judecat la New York privind plăți ilegale către fosta vedetă porno Stormy Daniels, cu care ar fi întreținut relații intime în trecut, relatează presa internațională.

Trump, primul președinte al SUA condamnat într-un proces penal, a fost achitat necondiționat pentru cele 34 de infracțiuni legate de folosirea banilor din campania electorală din 2016 pentru a cumpăra tăcerea lui Daniels.

Verdictul de vinovăție pentru comiterea acestor infracțiuni a fost dat de jurați anul trecut.

Acest deznodământ a fost anticipat de comentatorii politici și de presa din SUA.

Juan Merchan, judecătorul din acest dosar, a indicat anterior că liderul republican nu va face închisoare pentru faptele comise.

Judecătorul Merchan i-a urat succes lui Trump în al doilea mandat, după pronunțarea sentinței

Vineri, după pronunțare, judecătorul Merchan i-a transmis lui Trump, care a urmărit ședința instanței prin legătură video, alături de echipa sa de avocați: "Vă doresc multă sănătate în timpul celui de-al doilea mandat".

Magistratul a arătat că achitarea necondiționată este "singura sentință legală care nu afectează exercitarea celei mai înalte funcții în stat".

El a precizat însă că, deși protecția funcției prezidențiale este "extraordinară", ea nu are "puterea de a șterge verdictul unui juriu".

Altfel spus, președintele ales rămâne cu statutul de condamnat penal, în timp ce achitarea necondiționată înseamnă că liderul republican nu merge la închisoare, nu plătește amendă și nu este supus regulilor de eliberare condiționată.

Curtea Supremă a SUA a respins, joi, apelul lui Donald Trump împotriva pronunțării sentinței sale, vineri, la New York.

Ce a spus Trump înainte de sentința pronunțată de judecător

Presa internațională remarcă faptul că Donald Trump a vorbit în premieră în fața instanței din New York în procesul său.

Președintele ales a spus că a trăit "o experiență îngrozitoare" și a reiterat susținerea sa mai veche, conform căreia cazul a fost intentat pentru a-l împiedica să câștige alegerile prezidențiale.

"Realitatea este că sunt complet nevinovat, nu am făcut nimic greșit. Aș dori să spun că am fost tratat foarte, foarte nedrept. Vă mulțumesc foarte mult", a conchis el, adresându-se judecătorului Merchan.

Pentru ce a fost găsit vinovat Donald Trump și ce au dezvăluit cele șapte săptămâni de proces

Acuzarea a arătat în instanță că Trump a înregistrat în mod fals rambursări făcute fostului său avocat Michael Cohen pentru a plăti 130.000 de dolari vedetei de filme pentru adulți Stormy Daniels.

Trump a înregistrat în documentele financiare aceste rambursări către Cohen drept "cheltuieli juridice".

Procurorii au subliniat că aceste falsificări erau menite să ascundă încălcarea, de către Trump, a legislației electorale din New York. Aceasta interzice promovarea unei persoane în funcție prin mijloace ilegale.

Potrivit procurorilor, în acest caz mijloacele ilegale constat în plata către Daniels, pe care oamenii legii au considerat-o drept o contribuție ilegală la campania electorală.

În plus, martorii acuzării au furnizat mărturii despre felul în care Trump, Cohen și alte persoane din anturajul republicanului au acționat pentru a împiedica relatările din presă privind presupusele aventuri ale acestuia cu Daniels și cu modelul Playboy Karen McDougal.

Echipa lui Trump a încercat să împiedice apariția în presă a relatărilor privind aventurile sexuale ale acestuia

Nervozitatea lui Trump a crescut după apariția, în 2016, a unei înregistrări în care acesta a fost surprins în timp ce se lăuda că "apucă femeile de sex" fără consimțământul lor, pentru că este "vedetă".

Avocatul Cohen a recunoscut că una dintre sarcinile sale principale era să împiedice apariția știrilor negative despre Trump, în contextul candidaturii sale la președinție, în 2016. 

Avocatul a mărturisit că a acționat atunci când s-a aflat că Daniels încerca să vândă relatarea presupusei sale legături cu Trump, datând din 2006.

Michael Cohen și fostul avocat al lui Stormy Daniels s-au înțeles în 2011 pentru a "îngropa" aceeași poveste.

El a spus că Trump era furios că această relatare ar putea să apară, până la urmă, în presă.

"Ocupă-te de asta. A fost un dezastru, un nenorocit de dezastru... femeile mă vor urî (...) Împinge-o cât de mult poți după alegeri, pentru că dacă voi câștiga, voi fi președinte, iar dacă voi pierde, nu-mi va păsa", a povestit avocatul că i-ar fi cerut Donald Trump.

Potrivit lui Cohen, Trump nu era îngrijorat de posibilul scandal în familie, ci era preocupat exclusiv de efectele asupra campaniei sale.

Inițial, Trump urma să fie condamnat pe 11 iulie. Apoi, o decizie a Curții Supreme a SUA din 1 iulie le-a conferit președinților americani o imunitate largă împotriva urmăririi penale.

Pe 3 ianuarie anul curent, judecătorul Juan Merchan a decis, în cele din urmă, că nu există niciun impediment legal pentru pronunțarea sentinței, moment programat să aibă loc pe 10 ianuarie.

×
x close