![putin acuza europa ca a pus la cale cu ucraina atacul de la conducta caspica folosita de chevron si exxonmobil putin acuza europa ca a pus la cale cu ucraina atacul de la conducta caspica folosita de chevron si exxonmobil](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2025/02/19/putin-acuza-europa-ca-a-pus-la-cale-cu-ucraina-atacul-de-la-conducta-caspica-folosita-de-chevron-si-exxonmobil-953243.webp)
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a lansat miercuri pe Truth Social într-o critică violentă împotriva Rezervei Federale (Fed), care a lăsat neschimbate ratele dobânzilor, asigurând că se va ocupa de "eliberarea împrumutului pentru toţi americanii", scrie AFP, potrivit Agerpres.
"Pentru că (Jerome) Powell şi Fed nu au reuşit să oprească problemele pe care le-au creat cu inflaţia, voi face ca ţara noastră să fie din nou puternică din punct de vedere financiar, şi nu numai", a declarat preşedintele american.
El a reacţionat la câteva ore după ce banca centrală americană a anunţat că a menţinut ratele dobânzilor neschimbate, într-un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, şeful acesteia considerând că nu este necesar "să se acţioneze în grabă" şi să le coboare mai mult.
Economia americană merge într-adevăr la viteză maximă, cu o piaţă a forţei de muncă în continuare solidă şi cu o inflaţie încă peste ţinta de 2% a Fed, condiţii care îi permit să se concentreze pe controlul preţurilor.
Donald Trump a cerut ca „ratele dobânzilor să scadă imediat”
Dar Donald Trump a cerut săptămâna trecută ca "ratele dobânzilor să scadă imediat", pretinzând că are o cunoaştere mai bună a subiectului decât Powell.
"Dacă Fed ar fi petrecut mai puţin timp cu politicile anti-discriminare, ideologia de gen, energia +verde+ sau pseudo-schimbările climatice, inflaţia nu ar fi fost niciodată o problemă. În schimb, am suferit cea mai mare inflaţie din istoria noastră", a insistat preşedintele american.
Statele Unite au cunoscut un vârf al inflaţiei la jumătatea anului 2022, preţurile crescând cu 9,5% în ritm anual conform indicelui IPC, un nivel nemaivăzut de la începutul anilor 1980 după şocul petrolului şi liberalizarea cursului de schimb.
Ţara a cunoscut o inflaţie de până la 14,5% pe an în aprilie 1980, dar a cunoscut un vârf şi mai accentuat la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, inflaţia ajungând la aproape 20% pe an în martie 1947.