Antena 3 CNN Externe Un apropiat al lui Donald Trump avertizează Europa de Est: "În locul lor, aș cheltui 10% din PIB pentru Apărare"

Un apropiat al lui Donald Trump avertizează Europa de Est: "În locul lor, aș cheltui 10% din PIB pentru Apărare"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:21 09 Iul 2024 Modificat la 11:50 09 Iul 2024
Colby parasutisti wiki Zuma
Elbridge Colby (stânga) și parașutiști militari la exercițiul Swift Response desfășurat în luna mai 2024 la Câmpia Turzii (dreapta). Surse foto: Wikipedia / hepta / Zuma Press

Europa de Est nu ar trebui să se bazeze pe Statele Unite în cazul în care Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale americane din acest an.

Avertismentul vine de la un politician de vârf din anturajul liderului republican, citat de Politico.

"Statele Unite au angajamentul de a veni în ajutorul țărilor NATO care sunt atacate. Însă asta nu este totuna cu a spune că ar trebui să ne aruncăm întreaga armată pe flancul estic (al NATO)", a declarat Elbridge Colby, fost oficial la Pentagon în mandatul lui Trump.

Colby ar urma să fie nominalizat pe o funcție de vârf în noua administrație de la Washington, în cazul în care candidatul republican revine la Casa Albă.

Potrivit acestuia, este necesar ca țările din flancul estic să cheltuiască mult mai mult de 2% din PIB.

"Nu cred că este suficient de impresionant faptul că Lituania cheltuiește 3 la sută. Estonia cheltuiește 3 la sută. Să fiu în locul lor, aș cheltui 10% (din PIB-ul național pentru Apărare), dacă sunt serioși cu privire la cât de amenințători sunt rușii.

Cred că europenii trebuie să înțeleagă faptul că este cazul să își consolideze armata cât mai curând posibil", a spus el.

Acest apropiat al lui Donald Trump a adăugat că angajamentul militar al SUA în Europa de Est nu trebuie să diminueze capacitatea Statelor Unite de a apăra Taiwanul, autonomia insulară asiatică pe care China o revendică și pe care amenință să o preia prin forță.

El a reconfirmat, totodată, interesul special din punct de vedere strategic și militar pe care o nouă și ipotetică administrație Trump la Casa Albă îl va acorda Asiei, în dauna Europei.

Presa internațională amintește că scepticismul lui Donald Trump față de NATO a crescut îngrijorările printre aliați, în contextul în care rămâne incert dacă actualul președinte al SUA, Joe Biden, va fi capabil să reziste până la capăt în competiția pentru Casa Albă și să-l învingă pe republican.

Autor al unor remarci laudative la adresa președintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a numit "geniu" cu ocazia invaziei în Ucraina, Trump a spus în trecutul recent că ar lăsa Moscova "să facă ce naiba vrea" și că nu ar onora articolul 5 din Tratatul NATO - privind apărarea colectivă a membrilor - dacă ar considera că un stat aliat nu a cheltuit suficient pentru propria sa apărare.

×
x close