CNN notează că audierea vine după o anchetă de trei ani în legătură cu finanțele Trump Organization, fondată de fostul președinte american cu mult înainte de a ajunge la Casa Albă.
Trump Organization este suspectată de "activități financiare frauduloase şi de inducere în eroare".
Concret, această structură din care fac parte companiile deținute de familia fostului președinte este suspectată că a mărit artificial valoarea unor active pentru a obține credite și polițe de asigurare.
De asemenea, Trump Organization ar fi redus, pe de altă parte, valoarea activelor pentru a evita plata unor taxe.
Fostul președinte s-a deplasat în coloana sa motorizată la Biroul Procurorului General din New York
Donald Trump a confirmat că va fi audiat în investigația privind practicile de afaceri ale organizației sale.
Într-un mesaj pe rețeaua sa, Truth Social, el a spus că urmează s-o întâlnească pe Letitia James "pentru continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria SUA".
"Măreața mea companie și cu mine suntem atacați din toate părțile. Republică bananieră!", a scris fostul președinte.
Potrivit CNN, el a părăsit Trump Tower din New York miercuri dimineață (miercuri după-amiază în România), iar coloana sa motorizată a ajuns la Biroul Procurorului General din New York după scurt timp.
Audierea lui Trump, la două zile după percheziția din Mar-a-Lago
Audierea de miercuri vine la două zile după mult-mediatizata percheziție a poliției federale, FBI, la reședința Mar-a-Lago din Florida a fostului lider de la Casa Albă.
Percheziția a avut loc în legătură cu documente confidențiale din timpul mandatului prezidențial, pe care Donald Trump le-ar fi adus pe proprietatea sa.
Inițiativa FBI a fost speculată de liderii Partidului Republican din SUA, care au amenințat că, după ce vor prelua controlul în Camerele Congresului, vor pune sub anchetă Departamentul Justiției, pentru pretinse ingerințe politice.
Legat de audierea cu ușile închise de la Biroului Procurorului General din New York, nu este, momentan, clar dacă Trump va răspunde la întrebări sau își va afirma dreptul garantat de Al Cincilea Amendament la Constituția SUA împotriva autoincriminării.
Unii consilieri ai lui Trump au susținut varianta ca fostul președinte să răspundă la întrebări, deoarece acesta a făcut anterior declarații sub jurământ în legătură cu situațiile sale financiare.
Alți sfătuitori l-au avertizat pe Trump să nu răspundă întrebărilor, din cauza potențialei pericole juridice cu care s-ar putea confrunta, au declarat pentru CNN surse familiare cu situația.
În cele din urmă, fostul președinte a ales ultima variantă și a invocat Al Cincilea Amendament la Constituția SUA, care prevede dreptul la evitarea autoincriminării, anunță CNN.
CNN mai arată că Procurorul Districtual din Manhattan are în desfășurare o anchetă penală separată asupra Trump Organization.