"Cred că în anumite cazuri, da, posibil înainte, dar chiar în jurul acelui moment", a declarat Trump. Liderul Statelor Unite a dezvăluit că vaccinul va apărea "mai curând decât sfârşitul anului, ar putea fi mult mai curând".
Opinia lui Donald Trump vizavi de apariția vaccinului e mult mai optimistă decât cea a experților în sănătate.
Ce spune OMS legat de momentul apariției unui vaccin
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, la începutul săptămânii, că s-ar putea să nu fie dezvoltată niciodată o ”soluţie magică” împotriva noului coronavirus.
”Un anumit număr de vaccinuri se află de-acum în faza a treia a testelor clinice, iar noi sperăm să dispunem de un anumit număr de vaccinuri eficiente care să ajute oamenii împotriva infecţiei. Însă nu există o soluţie magică, pentru moment, şi ar putea să nu existe niciodată”, a transmis directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Directorul OMS a încurajat guvernele lumii să facă tot ce se poate pentru a opri răpândirea infecției cu coronavirus. ”Ieşirea (din pandemie) va lua mult timp şi va necesita o hotărâre puternică”.
”Sunt multe vaccinuri în curs de testare, unele se află în ultima etapă a testelor clinice şi există speranţă. Asta nu înseamnă că vom primi vaccinul, iar cel puţin viteza cu care am atins nivelul la care ne aflăm azi este fără precedent. Unii se tem că nu vom putea dispune de un vaccin eficient sau că protecţia ar dura doar câteva luni, nu mai mult. Însă atât timp cât testele clinice nu se încheie, nu vom şti”, a mai spus șeful OMS.
Profesorul Alexandru Rafila: Nu vom avea un vaccin mai devreme de un an
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că nu crede că vom avea un vaccin împotriva COVID-19 mai devreme de un an fiindcă procesul fabricării, condiționării și distribuirii lui va necesita timp.
„Din fericire, noi facem parte din Uniunea Europeană, care încearcă să securizeze vaccinul, în cazul în care va fi disponibil, printr-un fel de rezervare şi prin sprijinirea celor care cercetează aceste produse. Nu cred că vom avea un vaccin mai devreme de un an, pentru că nu e vorba de produsul în sine, ci de capacitatea de a-l fabrica, de a-l condiţiona, de a-l distribui şi lucrurile astea necesită timp. Dar, cu siguranţă, şi România va avea vaccin", a declarat profesorul Rafila.