Antena 3 CNN Externe Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru reforma procesului electoral

Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru reforma procesului electoral

Andrei Paraschiv
1 minut de citit Publicat la 08:22 26 Mar 2025 Modificat la 09:27 26 Mar 2025
donald trump cu un ordin executiv in mana
Donald Trump a semnat marți un ordin executiv care va impune în special statelor americane controale mai stricte asupra înregistrării alegătorilor și va restrânge votul prin corespondență. Foto: Getty Images

Donald Trump a semnat marți un ordin executiv care va impune în special statelor americane controale mai stricte asupra înregistrării alegătorilor și va restrânge votul prin corespondență, după ce republicanul a criticat de ani de zile un sistem electoral presupus în devafoarea lui. Experții au subliniat că textul reprezintă o depășire a puterilor executivului, iar unele asociații au promis deja că îl vor contesta în instanță, notează Agerpres.

Președintele american nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea la prezidențialele din 2020 în fața lui Joe Biden și a denunțat fără temei fraude electorale masive, mai ales în votul prin corespondență - o metodă larg utilizată în Statele Unite.

"Poate că unii cred că nu ar trebui să mă plâng deoarece am câștigat în mod zdrobitor în noiembrie. [...] Dar trebuie să rezolvăm problema alegerilor noastre. Această țară este atât de bolnavă din cauza alegerilor, alegeri false și trebuie să rezolvăm asta într-un fel sau altul", a declarat Donald Trump în timp ce semna ordinul la Casa Albă.

Ordinul prevede obligativitatea de a prezenta dovada cetățeniei americane, cum ar fi pașapoarte sau permise de conducere, în momentul înscrierii la nivelul statelor pe listele electorale. Doar cetățenii americani sunt autorizați să participe la alegerile federale, dar nu toate statele solicită astfel de documente pentru a vota. Unele folosesc alte metode pentru a verifica identitatea alegătorilor.

Statele americane care nu respectă directiva s-ar putea confrunta cu suspendarea ajutorului federal pentru organizarea alegerilor.

Potrivit Casei Albe, textul prevede, de asemenea, luarea "unor măsuri adecvate împotriva statelor care numără buletinele de vot primite după ziua alegerilor în alegerile federale". Unele state permit numărarea buletinelor de vot prin corespondență care ajung după ziua alegerilor dacă ștampila poștei este anterioară închiderii secțiilor de votare.

Pentru profesorul de drept electoral Rick Hasen de la Universitatea California, din Los Angeles, acest ordin executiv "periculos" ar putea avea drept consecință privarea de dreptul de vot a "milioane de alegători care nu au acces ușor la documente precum pașapoarte".

Pe blogul său Election Law, el numește textul o "lovitură în forță a executivului", în contextul în care alegerile federale sunt responsabilitatea statelor, iar Congresul stabilește un cadru. Puternica organizație pentru drepturile omului Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) a denunțat și ea "un abuz extrem de putere" și a avertizat că va contesta decretul în instanță.

×
x close