Antena 3 CNN Externe Donald Sutherland, actorul veteran cunoscut pentru rolurile „Klute” și „The Hunger Games”, a murit la 88 de ani

Donald Sutherland, actorul veteran cunoscut pentru rolurile „Klute” și „The Hunger Games”, a murit la 88 de ani

Donald Sutherland, actorul veteran cunoscut pentru rolurile „Klute” și „The Hunger Games”, a murit la 88 de ani
de Andreea Ştefan    |    20 Iun 2024   •   20:38

Donald Sutherland, un actor veteran cunoscut pentru rolurile din „M*A*S*H", „Klute" și „The Hunger Games", a murit, potrivit unui comunicat al agenției sale CAA. Actorul avea 88 de ani.

„Cu inima strânsă, vă spun că tatăl meu, Donald Sutherland, a murit", a scris Kiefer Sutherland, fiul lui Donald Sutherland, într-o postare pe Instagram joi, potrivit CNN. „Personal, cred că unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului. Niciodată nu a fost descurajat de un rol, bun, rău sau urât".

Kiefer Sutherland a continuat scriind că tatăl său „a iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit și nu se poate cere niciodată mai mult decât atât. O viață bine trăită".

Înalt și cunoscut pentru intensitatea sa pe ecran, Sutherland a obținut un premiu Emmy pentru rolul unui oficial sovietic în filmul HBO „Citizen X", bazat pe fapte reale, precum și o pereche de Globuri de Aur. Cariera sa s-a întins pe parcursul a peste 50 de ani și 140 de credite de film, inclusiv roluri recente în seria limitată „Trust", în rolul magnatului petrolului J. Paul Getty, și în serialul HBO „The Undoing".

Sutherland a dat marea lovitură când a fost distribuit pentru a juca în "The Dirty Dozen" în filmul cu multe celebrități din 1967, care a devenit un mare succes. A urmat un alt film de război, „Kelly's Heroes", înainte de a juca rolul doctorului Hawkeye Pierce în versiunea cinematografică a filmului „M*A*S*H" și alături de Jane Fonda în interpretarea premiată cu Oscar a unei „call girl" de înaltă clasă în filmul polițist „Klute". Fonda și Sutherland au avut, de asemenea, o relație în afara ecranului în perioada în care au făcut acest film.

Reflectând abilitatea sa de a juca tot felul de roluri, CV-ul lui Sutherland din anii 1970 a inclus un remake al filmului de groază „Invasion of the Body Snatchers" și un rol memorabil de profesor fumător de marijuana în comedia „Animal House".

De asemenea, a jucat alături de Julie Christie în filmul "Don't Look Now" al regizorului Nicolas Roeg, un film din 1973 care a devenit oarecum notoriu din cauza scenei de sex rasiste, care a trebuit să fie eliminată.

A urmat un flux constant de roluri într-o mare varietate de genuri, de la un rol mic, dar esențial, în filmul lui Oliver Stone „JFK", la roluri secundare în „Ordinary People" (care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film), „Buffy the Vampire Slayer", „Backdraft" și „The Italian Job".

Sutherland a jucat, de asemenea, rolul legendarului amant al regizorului Federico Fellini în „Fellini's Casanova". Mulți cinefilii mai tineri, între timp, și-l vor aminti probabil ca fiind președintele malefic din filmele „The Hunger Games".

Născut în Saint John, New Brunswick, Sutherland a îndurat mai multe probleme de sănătate în copilărie, inclusiv poliomielită. A urmat cursurile Universității din Toronto, unde a studiat ingineria înainte de a gravita spre teatru și de a apărea pe scenă, absolvind cu diplome în ambele domenii.

Actorul a cunoscut-o pe prima sa soție, Lois Hardwick, în facultate, iar cei doi s-au căsătorit în 1959. S-a mutat la Londra, unde a găsit ceva de lucru pe scenă, și în cele din urmă la Hollywood în anii 1960, unde „Dirty Dozen" și „M*A*S*H" l-au făcut cunoscut.

„Unul dintre cei mai inteligenţi actori cu care am lucrat vreodată”

Helen Mirren, care a jucat alături de el în „The Leisure Seeker", a declarat într-un comunicat: „Donald Sutherland a fost unul dintre cei mai inteligenţi actori cu care am lucrat vreodată. Avea un creier minunat de curios şi o mare cunoaştere despre o mare varietate de subiecte. El a combinat această mare inteligenţă cu o sensibilitate profundă şi cu o seriozitate în ceea ce priveşte profesia sa de actor. Toate acestea l-au transformat în legenda filmului care a devenit. A fost colegul meu şi mi-a devenit prieten. Îmi va lipsi prezenţa lui în această lume". 

Cineastul, actorul şi regizorul filmului „Baby Driver" din 2017, Edgar Wright, a postat omagiul său pentru X, apreciind moştenirea lui Sutherland în film şi televiziune, potrivit News.ro.

"Odihneşte-te în pace, Donald Sutherland, un actor preferat şi o prezenţă mereu fascinantă pe ecran. A jucat în două dintre filmele mele preferate şi cele mai influente - "Don't Look Now" şi "Invasion Of The Bodysnatchers" din 1978", a scris Wright pe X. "Dar acesta este doar vârful icebergului în ceea ce priveşte filmografia sa legendară; o prezenţă amuzantă, laconică, dar şi intensă şi dramatică în atât de multe filme memorabile, începând cu debutul său în "The Dirty Dozen", apoi într-o cursă incredibilă în anii '70, '80 şi mai departe cu "M*A*S*H", "Kelly's Heroes", "Little Murders", "Klute", "Don't Look Now", "The Day Of The Locust", "Ordinary People" şi "JFK", printre multe altele. Ador chiar şi primele sale apariţii în 'Dr. Terror's House Of Horrors' şi 'The World Ten Times Over', precum şi cameo-ul său foarte caraghios din 'Kentucky Fried Movie'."

Regizorul Ron Howard a scris pe X: "Am fost binecuvântat să îl regizez în #Backdraft. Unul dintre cei mai inteligenţi, interesanţi şi captivanţi actori de film din toate timpurile. O gamă incredibilă, curaj creativ şi dedicare în a servi povestea şi publicul cu excelenţă supremă". 

Scriitoarea Margaret Atwood şi-a amintit de un conaţional canadian, scriind pe X că, la fel ca ea, a urmat cursurile Universităţii Victoria: "Oh, nu! A mers la Vic, în Toronto... era un actor grozav chiar şi atunci".

Cineastul Mark Cousins a scris: "Noroc că am cunoscut mari actori de film. Dar moartea lui #DonaldSutherland loveşte greu. Strălucitor din punct de vedere intelectual, plin de îndoieli cu privire la propria frumuseţe, în căutare. Îi plăcea să vorbească despre cărţi, sex, Fellini, Jane Fonda, politică. Uluitor". 

×
Subiecte în articol: Donald Sutherland
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Haos pe Aeroportul Otopeni: Sunt întârzieri la mai multe curse
x close