Antena 3 CNN Externe Donald Rumsfeld pigmenta documentele despre Irak cu texte biblice

Donald Rumsfeld pigmenta documentele despre Irak cu texte biblice

Donald Rumsfeld pigmenta documentele despre Irak cu texte biblice
18 Mai 2009   •   15:48

Donald Rumsfeld, fostul secretar american al apărării, i-a oferit lui George W Bush documente strict secrete ale serviciilor de informaţii despre războiul din Irak cu pagini acoperite cu citate din Biblie.

Potrivit revistei GQ, textele religioase erau suprapuse pe fotografii ale forţelor americane angajate în război. Arătat doar unui număr restrâns de consilieri, paginile au fost folosite prima dată înainte de invazia din 2003 şi erau menite a oferi sprijin şi încurajare lui Bush, creştin ce citea adesea Biblia.

Oficiali ai Pentagonului se temeau că dacă documentele ar fi fost făcute publice în timpul conflictului, folosirea unui limbaj creştin pentru a justifica invazia unei naţiuni musulmane ar provoca furoare în lumea islamică.
Un oficial a declarat pentru GQ că daunele aduse imaginii Americii ar fi fost la fel de mari ca cele provocate de publicarea fotografiilor cu abuzurile la care erau supuşi prizonierii de la Abu Ghraib .
Pe 1 aprilie 2003, în timp ce trupele americane se îndreptau spre Irak şi au început să apară victime, memoul de informaţii al lui Rumsfeld avea un citat din Biblie: "supune-te Domnului orice ai face, iar planul tău va avea succes?. Sub acest text era fotografia unui vehicul militar şi un militar înarmat.
Cu două zile înainte ca Saddam Hussein să fie alungat, coperta memoului avea o fotografie cu liderul irakian şi textul : ?Este voinţa lui Dumnezeu ca făcând bine să îi reduci tăcere discuţia ignorantă a nebunilor?.
Pasaje biblice au fost idea generalului Glen Shaffer, oficial de top în serviciile de informaţii, care a declarat colegilor că "şefii" săi, inclusiv preşedintele, au fost încântaţi.

Rumsfeld nu este cunoscut pentru credinţa sa, dar se crede că a vrut să îi facă o favoare şefului când a calificat războiul contra terorismului ca fiind o cruciadă, dar apoi şi-a retras cuvintele când a provocat consternare în lumea musulmană.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: armata americana
Cele mai noi știri
Parteneri
x close