Între timp, echipele de salvare continuă să caute printre dărâmături cadavre şi eventuali explozivi.
Marţi seara, într-un discurs televizat, preşedintele Uhuru Kenyatta a precizat că numărul victimelor este în creştere şi a anunţat încheierea operaţiunii forţelor de securitate.
Mai multe „cadavre sunt în continuare blocate” sub ruine, după ce acoperişul centrului comercial s-a prăbuşit parţial, a mai spus Kenyatta.
Miercuri dimineaţa, salvatorii erau mobilizaţi în jurul luxosului centru comercial devastat de gloanţe, explozii şi flăcări.
Experţi în explozivi, ajutaţi de roboţi specializaţi în acţiuni de deminare, verificau dacă atacatorii au lăsat vreun exploziv în magazine, a explicat o sursă din domeniul securităţii.
De asemenea, echipe de câini dresaţi căutau bombe şi cadavre ale persoanelor date dispărute.
„Experţi medico-legali din alte ţări, printre care Israel, Statele Unite şi Marea Britanie, au fost autorizaţi să se alăture anchetei", a afirmat şeful Serviciilor administrative kenyene, Francis Kimemia.
În acelaşi timp, poliţia kenyană a sporit măsurile de securitate în principalele oraşe ale ţării, în timp ce clasa politică, puternic divizată de alegerile recente, a îndemnat în mod repetat la unitate.
La apel au răspuns deja mii de kenyeni, care au donat sânge şi au venit în ajutorul victimelor.
Atacul lansat sâmbătă, revendicat de insurgenţii islamişti somalezi shebab, a costat viaţa a cel puţin 61 de civili, şase membri ai forţelor de securitate kenyene şi cinci atacatori.
Aproape tot atâtea persoane sunt date dispărute şi 175 au fost rănite.
Atacul de la Westgate este cel mai sângeros din Nairobi de la atentatul sinucigaş comis de Al-Qaida, în august 1998, împotriva ambasadei Statelor Unite, care s-a soldat cu peste 200 de morţi.
Islamiştii somalezi au afirmat că acţionează ca represalii faţă de o intervenţie militară kenyană în Somalia vecină, lansată la sfârşitul lui 2011. Ei au ameninţat cu atacuri şi mai puternice, în cazul în care Kenya nu îşi va retrage trupele mobilizate în Somalia.
În afară de cei cinci islamişti ucişi, alţii se află, probabil, printre dărâmături împreună cu ostatici. Miercuri nu se ştia încă dacă unii ostatici au reuşit să fugă.
Unsprezece suspecţi au fost arestaţi, potrivit lui Uhuru Kenyatta, care nu a oferit însă şi alte informaţii.
Identitatea membrilor comandoului rămâne controversată. Au existat zvonuri că mai mulţi combatanţi străini, mai ales americani şi britanici, ar fi făcut parte din rândul atacatorilor.
Dintre aceştia ar fi făcut parte şi britanica Samantha Lewthwaite, văduva unui kamikaze de la atentatele din 7 iulie 2005 de la Londra, supranumită de presă "văduva albă".
Totuşi, insurgenţii shebab au „dezminţit categoric implicarea unei femei" în atac, iar Uhuru Kenyatta a afirmat că nu poate confirma implicarea unor britanici sau americani, deoarece „experţii medico-legali încearcă să stabilească naţionalităţile teroriştilor".
Potrivit autorităţilor kenyene, comandoul care a atacat centrul comerical era format din 10 până la 15 persoane.