Antena 3 CNN Externe Doliu naţional în Brazilia după catastrofa aviatică

Doliu naţional în Brazilia după catastrofa aviatică

Doliu naţional în Brazilia după catastrofa aviatică
19 Iul 2007   •   08:18

Accidentul aviatic produs marţi seară pe aeroportul din Sao Paolo şi soldat cu moartea a cel puţin 200 de persoane a stârnit vii polemici în Brazilia, unde au fost decretate 3 zile de doliu naţional. Autorităţile au confirmat că nu a supravieţuit nici unul dintre cei 186 de pasageri aflaţi la bordul aparatului Airbus A320, care a derapat pe pistă şi a luat foc, după ce a lovit o clădire şi un depozit de carburant. În acelaşi timp, ministrul Justiţiei a ordonat deschiderea unei anchete, pentru a determina dacă pista de aterizare a respectat normele de securitate.

Pista de aterizare de pe care a derapat aparatul Airbus, aparţinând companiei TAM, are o lungime de 1.900 de metri. A fost redeschisă la 29 iunie 2006, după 45 de zile de reparaţii. În prezent, însă, o naţiune în stare de şoc îşi plânge morţii. Printre cei 186 de oameni aflaţi la bord s-au numărat 162 de pasageri, 6 membri ai echipajului şi 18 angajaţi ai companiei TAM.

Potrivit presei braziliene, un asemenea accident era aşteptat să se întâmple de mult, şi aceasta pentru că atât piloţii, cât şi controlorii de trafic s-au plâns în repetate rânduri de faptul că pistele de pe aeroportul din Sao Paolo, cel mai aglomerat din Brazilia, sunt prea scurte şi nu întrunesc condiţiile de siguranţă necesare. Au existat chiar şi audieri în cadrul legislativului brazilian, însă fără niciun rezultat.

Piloţii susţin că o aterizare în siguranţă reprezintă o adevărată provocare, iar situaţia este şi mai gravă, în condiţii de ploaie, când pistele devin adevărate patinoare. Autorităţile au anunţat deja că principala cauză a accidentului o reprezintă, în mod cert, pista de aterizare.

Guvernatorul statului Sao Paolo a admis, miercuri, că aeroportul Congonhas nu este adaptat corespunzător condiţiilor de trafic. Criticile s-au extins şi asupra Guvernului brazilian, pentru incapacitatea de a investi în măsuri şi sisteme de securitate adoptate deja de autorităţile aeroportuare din alte oraşe.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close