Antena 3 CNN Externe Doliu în Pakistan pentru victimele atentatului împotriva fostului premier

Doliu în Pakistan pentru victimele atentatului împotriva fostului premier

Doliu în Pakistan pentru victimele atentatului împotriva fostului premier
20 Oct 2007   •   10:28

Pakistanul este în doliu pentru cele aproape 140 de victime ale atentatului de joi seara, împotriva fostului prim-ministru Benazir Bhutto, abia revenită din exil. Doamna Bhutto, care a scăpat nevătămată, acuză reţeaua al-Qaida şi pe talibani pentru macel. Atacul nu a fost însă revendicat, iar Statele Unite afirmă că nu au indicii asupra celor ce l-au pus la cale.

Capitala economică a Pakistanului, Karachi, este încă în stare de şoc după atacul sinucigaş care a întrerupt cu brutalitate manifestaţiile de bucurie pentru revenirea lui Benazir Bhutto. Fostul premier şi-a revenit după explozia produsă la câţiva metri de maşina în care se afla. ?Nu a fost un atac împotriva unei persoane, împotriva mea. Atacul a fost îndreptat împotriva a ceea ce reprezint, a fost un atac împotriva democraţiei, a unităţii şi integrităţii Pakistanului.? a declarat fostul premier pakistanez.

Doamna Bhutto primise informaţii că este urmărită de cel puţin patru echipe diferite de asasini, trimise de talibani, de reţeaua al-Qaida şi de alte grupări. Un lider islamist care formulase ameninţări la adresa ei a dezminţit, însă, orice implicare în atentat. Benazir Bhutto crede că vor urma şi alte atacuri, inclusiv cu participarea unor elemente din poliţie sau armată. Ea afirmă că nu va da înapoi în lupta pentru democraţie.

Benazir Bhutto s-a întors în patrie după opt ani de exil, în urma unui acord cu preşedintele Muşarraf, fostul ei rival politic, aflat sub presiunea islamiştilor. Ea provine dintr-o familie greu lovită de violenţa politică: tatăl său, fost prim-ministru, a fost executat de un regim militar, iar doi din fraţii ei au fost asasinaţi.

Doamna Bhutto ar putea reveni la putere după alegerile din ianuarie. Guvernul a precizat că, în ciuda atentatului, alegerile vor avea loc la data stabilită.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close