Cea mai puternică a fost erupţia vulcanului Şiveluci, al cărui crater, pur şi simplu, a explodat. Norul de fum şi cenuşă s-a ridicat la 10 kilometri. Mai la sud a erupt un alt vulcan, considerat cel mai activ din Europa şi Asia.
O ploaie de cenuşă s-a abătut asupra unui oraş din regiune, unde vizibilitatea s-a redus la doar câţiva metri iar clădirile au căpătat un aspect fantomatic. Deocamdată, cei 5.000 de locuitori nu sunt în pericol, dar li s-a recomandat să rămână în case.
Dacă erupţiile continuă, rezervaţiile naturale din sudul peninsulei vor fi şi ele ameninţate. Într-una din rezervaţii tocmai a început recensământul... urşilor sălbatici. Operaţiunea coincide cu recensământul populaţiei din Rusia, dar modalităţile sunt, evident, foarte diferite.
Ursul cenuşiu din Kamchatka, specie care trăieşte doar aici, este cel mai mare de pe continent, cu o înălţime care poate ajunge la trei metri. În general, urşii nu atacă oamenii, ceea ce îi face o pradă uşoară pentru braconierii care ajung în această regiune îndepărtată.
Recensământul lor este efectuat mai des decât cel care priveşte oamenii. Dar, în acest an, operaţiunea ar putea fi întreruptă de erupţia vulcanilor.