Antena 3 CNN Externe Doi români, acuzaţi de TERORISM. Cum au fost prinşi de ofiţerii americani sub acoperire: "Ne puneau în grav PERICOL"

Doi români, acuzaţi de TERORISM. Cum au fost prinşi de ofiţerii americani sub acoperire: "Ne puneau în grav PERICOL"

O.P.
1 minut de citit Publicat la 05:35 18 Dec 2014 Modificat la 05:35 18 Dec 2014
163419359.jpg
Doi români şi un fost deputat italian au fost arestaţi la Podgoriţa, în Muntenegru, pentru trafic de arme. Unul dintre cei arestaţi este Cristian Vintilă, fost director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi inspector la Direcţia de Control Armament.

Armele ar fi trebuit să ajungă la organizaţia teroristă FARC din Columbia. Arestările au fost făcute cu ajutorul forţelor americane iar suspecţii vor fi judecaţi în Statele Unite.

Cristian Vintilă şi Flaviu Georgescu, un broker din România care vindea arme au fost arestaţi de poliţiştii din Muntenegru, în timp ce se pregăteau să finalizeze o tranzacţie.

Potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justiţie, cei doi români şi italianul Massimo Romagnoli aveau de gând să vândă mitraliere şi arme cu care pot fi doborâte ţinte în aer, ştiind că vor fi folosite de FARC împotriva elicopterelor şi avioanelor americane.  Cei trei au încheiat tranzacţia cu persoane care lucrau sub acoperire cu DEA, departamentul american antidrog. Cristian Vintilă şi Romagnoli le-au prezentat celor sub acoperire cataloage cu pistoale, mitraliere, lansatoare de rachete si alte arme de mare calibru.

În acelaşi comunicat al Departamentului american de justiţie se precizează că Vintilă a devenit traficant de arme în mai anul acesta, când s-a asociat cu fostul parlamentar italian Romagnoli care făcea rost de certifcatele europene necesare pentru a putea trafica armele.

Un oficial al departamentului american antidrog spune că :"Puternicele parteneriate internaţionale ale DEA au fost, încă o dată, decisive pentru destrămarea unei conspiraţii care ar fi putut pune vieţi americane nevinovate în grav pericol."

Cei trei sunt acuzaţi acum de terorism şi vor fi judecaţi în Statele Unite cu două capete de acuzare: conspiraţia de a ucide cetăţeni americani, pentru care riscă pedeapsa cu viaţa şi oferirea de sprijin material sau resurse unui grup străin considerat terorist, pentru care fiecare dintre acuzaţi riscă 15 ani de inchisoare.

×
x close