Antena 3 CNN Externe Doi foști miniștri ai Apărării suspectați de corupție, excluși din Partidul Comunist chinez, în aceeaşi zi

Doi foști miniștri ai Apărării suspectați de corupție, excluși din Partidul Comunist chinez, în aceeaşi zi

Doi foști miniștri ai Apărării suspectați de corupție, excluși din Partidul Comunist chinez, în aceeaşi zi
Partidul Comunist din China i-a exclus pe fostul ministru al apărării Li Shangfu şi pe predecesorul său Wei Fenghe. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2024   •   23:22

Partidul Comunist din China i-a exclus joi din rândurile sale pe fostul ministru al apărării Li Shangfu şi de asemenea pe predecesorul său Wei Fenghe, pentru "încălcări grave ale disciplinei", un eufemism pentru acuzaţia de corupţie, relatează agenţia Xinhua, preluată de Reuters, informează Agerpres. 

Li Shangfu este suspectat că a primit "sume uriaşe de bani" ca mită şi de asemenea că la rândul său ar fi dat mită, iar o anchetă a constatat că "nu şi-a îndeplinit responsabilităţile politice" şi "a căutat să obţină beneficii personale pentru el şi pentru alţii", se arată în relatarea care citează Comitetul Central al Partidul Comunist, care a dispus ancheta.

"În calitate de cadru de conducere de rang înalt al partidului şi al armatei, Li Shangfu şi-a trădat misiunea încredinţată (...), a trădat încrederea Comitetului Central al Partidului şi a Comisiei Militare Centrale (...) şi a provocat un mare prejudiciu cauzei partidului şi apărării naţionale", mai menţionează Comitetul Central.

Li Shangfu era investigat încă de anul trecut pentru presupuse fapte de corupţie în achiziţiile militare. În octombrie 2023 fost demis în mod misterios din funcţia de ministru al apărării, fără explicaţii, după ce de două luni nu-şi mai făcuse nicio apariţie publică.

Predecesorul său, Wei Fenghe, a fost remaniat anul trecut în martie. Ulterior, în septembrie, o investigaţie a relevat că el a acceptat "o mare sumă de bani şi obiecte de valoare" ca mită şi "a ajutat alte persoane să obţină foloase necuvenite în aranjamente personale", notează agenţia Xinhua.

Aceşti doi foşti miniştri sunt suspectaţi şi de alte încălcări, neprecizate însă de Comitetul Central al partidului.

Armata chineză a trecut printr-o epurare anticorupţie radicală anul trecut, de atunci şi până în prezent 11 generali şi câţiva directori ai industriei de apărare aerospaţială fiind destituiţi.

Însuşi preşedintele Xi Jinping a atras atenţia săptămâna trecută asupra extinderii corupţiei în armata chineză şi a promis măsuri drastice contra ofiţerilor corupţi. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cum își vor putea primi românii banii înapoi pentru unele bonuri de cumpărături
x close