Antena 3 CNN Externe Doi delfini albi au fost transferaţi în cadrul unei operaţiuni „de mare risc” din Ucraina în Spania

Doi delfini albi au fost transferaţi în cadrul unei operaţiuni „de mare risc” din Ucraina în Spania

delfin alb beluga
Unul din delfinii transferaţi de la Delfinariul din Harkov, la Acvariul din Valencia. Sursa Foto: Oceanogràfic de Valencia
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2024   •   07:15

Doi delfini albi (beluga) de la Delfinariul din Harkov, un oraş ucrainean bombardat de Rusia, au fost transferați la Acvariul din Valencia în cadrul unei „operaţiuni internaţionale de mare risc”, a anunţat Centrul oceanografic din estul Spaniei, potrivit New York Times

Plombir, un mascul de 15 ani, şi Miranda, o femelă de 14 ani, au sosit la Acvariul Oceanografic din Valencia marţi seară „în condiţii de sănătate delicate după o lungă călătorie din zona de conflict”, a explicat instituţia spaniolă într-un comunicat de presă.

A fost printre cele mai complexe salvări de mamifere marine întreprinse vreodată, spun salvatorii, care au subliniat că perechea de balene beluga a fost scoasă dintr-un acvariu din orașul răvășit Harkiv din estul Ucrainei și transportată la cel mai mare acvariu din Europa din Valencia, Spania, miercuri dimineață.

Pe măsură ce bombardamentele aeriene rusești asupra Harkivului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, s-au intensificat, evacuarea lui Plombir și a Mirandei a venit exact la timp, au spus experții în mamifere marine.

„Dacă ar fi continuat în Harkiv, șansele lor de supraviețuire ar fi fost foarte mici”, a declarat Daniel Garcia-Párraga, directorul operațiunilor zoologice la Oceanogràfic de Valencia, care a ajutat la conducerea salvarii, potrivit sursei citate. 

Delfinii Beluga, al căror habitat natural este Arctica, au nevoie de apă rece pentru a supraviețui. Devastarea rețelei electrice din Harkov a însemnat că acvariul de acolo a trebuit să se bazeze pe puterea generatorului, ceea ce făcea dificilă menținerea apelor răcite.

×
Subiecte în articol: delfini Ucraina Spania acvariu
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close