Antena 3 CNN Externe Cei doi astronauți de pe Boeing Starliner sunt blocați în spațiu de trei săptămâni. NASA a amânat din nou întoarcerea lor pe Pământ

Cei doi astronauți de pe Boeing Starliner sunt blocați în spațiu de trei săptămâni. NASA a amânat din nou întoarcerea lor pe Pământ

Cei doi astronauți de pe Boeing Starliner sunt blocați în spațiu de trei săptămâni. NASA a amânat din nou întoarcerea lor pe Pământ
Barry „Butch" Wilmore și Sunita „Suni" Williams, andocarea pe ISS, pe 5 iunie | Sursa foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    26 Iun 2024   •   16:13

Barry „Butch" Wilmore și Sunita „Suni" Williams, doi astronauți de la NASA, au părăsit Pământul pe 5 iunie și ar fi trebuit să se întoarcă opt zile mai târziu. În schimb, din cauza unor probleme cu capsula Boeing Starliner, sunt blocați în spațiu de trei săptămâni.

După andocarea pe Stația Spațială Internațională (ISS), astronauții NASA ar fi trebuit să rămână pe orbită timp de opt zile, potrivit Sky News.

Cu toate acestea, capsula spațială a avut cinci scurgeri de heliu, cinci propulsoare de manevră moarte și o supapă de propulsie care nu s-a închis complet.

NASA a reprogramat de trei ori întoarcerea planificată, iar în prezent nu a stabilit nicio dată pentru aceasta - deși, la nivel intern în cadrul agenției, ultima dată prevăzută pentru întoarcerea Starliner este 6 iulie, potrivit unei surse anonime care a vorbit pentru agenția de presă Reuters.

Dacă s-ar întoarce pe Pământ abia pe data de 6 iulie, asta ar însemna că cei doi astronauți ar sta în spațiu timp de o lună, în loc de cele opt zile, așa cum se voia inițial.

Problemele actuale se concentrează asupra sistemului de propulsie dispensabil al Starliner, care este necesar pentru a îndepărta capsula de ISS și a o poziționa pentru a plonja în atmosfera terestră.

Multe dintre propulsoarele lui Starliner s-au supraîncălzit atunci când au fost pornite, iar scurgerile de heliu, utilizat pentru presurizarea propulsoarelor, par să fie legate de frecvența cu care sunt utilizate, potrivit lui Steve Stich, managerul echipajului comercial al NASA.

Ce fac Butch și Suni în spațiu

Comandantul și pilotul Starliner - care este prima femeie pilot de încercare a unei nave spațiale orbitale - și-a petrecut ziua de marți în interior, asigurându-se că instalațiile sanitare spațiale funcționează.

Cei doi au înlocuit motorul de control al presiunii și ansamblul pompei care susține toaleta principală a stației spațiale, potrivit blogului ISS al NASA.

Vineri, ei și-au petrecut ziua testând sistemele din interiorul navetei spațiale Starliner.

Cum se pot întoarce pe Pământ

Potrivit dlui Stich, Starliner poate rămâne ancorat la ISS până la 45 de zile.

Dar, dacă este absolut necesar, ar putea rămâne andocat până la 72 de zile, bazându-se pe diverse sisteme de rezervă.

În cazul în care Starliner este considerat incapabil să readucă astronauții pe Pământ în condiții de siguranță, o opțiune ar fi trimiterea lor acasă la bordul Crew Dragon de la SpaceX, care a transportat patru astronauți la stație în martie și care poate găzdui mai multe persoane în caz de urgență.

De ce este misiunea lor atât de importantă

Capsula este o alternativă esențială la nava Crew Dragon a SpaceX, care este în prezent singura navetă pentru astronauții americani, europeni, canadieni și japonezi către și dinspre ISS.

În 2014, NASA a însărcinat SpaceX și Boeing să dezvolte o capsulă comercială pentru echipaj, dar în timp ce SpaceX a început să transporte astronauți în 2020, nava spațială Boeing a întâmpinat dificultăți.

Lansările planificate anul trecut au fost anulate din cauza supraîncălzirii bateriilor, a descoperirii că banda de protecție din jurul cablurilor era inflamabilă și a unor probleme potențial catastrofale cu sistemul de parașutare utilizat pentru întoarcerea capsulei pe Pământ.

Pierderile Boeing din programul Starliner sunt estimate la aproximativ 1,5 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline).

×
Subiecte în articol: astronauti NASA
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close