Tulit Zsombor, unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţară, a declarat pentru Agerpres că expediţia, care va avea loc în perioada 3 ianuarie-15 februarie, nu va fi uşoară, deoarece vârful vizat este cel mai înalt din Antarctica şi unul dintre cei mai friguroşi din lume.
Incursiunea la ?capătul lumii? se înscrie în proiectul ?Seven Summit?, ce are ca scop ascensiunea celor mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente, respectiv Elbrus, Kilimanjaro, McKinley, Aconcagua, Carstensz Pyramid şi Everest.
Descoperit în 1957, muntele Vinson a fost escaladat pentru prima oară în anul 1966 de un grup de alpinişti americani.
Antarctica este cel mai rece continent de pe glob, cel mai uscat şi cu cele mai puternice vânturi, de până la 300 de kilometri/oră. Cea mai scazută temperatură, de minus 89,2 grade Celsius, a fost înregistrată la staţia sovietică Vostok (3.488 de metri) la 21 iulie 1983.
Tulit Zsombor, în vârstă de 33 de ani, şi-a înscris în palmares numeroase piscuri celebre, cum ar fi Mont Blanc (Franţa), Elbrus (Rusia), Lenin (Kîrgîzstan), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elveţia), Kilimandjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina) şi este deţinătorul recordului naţional de ascensiune şi coborâre pe schiuri (6.400 de metri).
David Neacşu este organizatorul primei expediţii româneşti pe Everest, în anul 2003, şi a participat la expediţii pe vârfurile Mont Blanc (Franţa), Kilimandjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina), McKinley (Alaska), Mont Kenya (Kenya), Huascaran (Peru), Illimani (Bolivia), Cotopaxi (Ecuador), Klucev (Kamchatka - Rusia), Ruwenzori (Uganda), Orizaba (Mexic), Carsensz Pyramid (Papua-Noua Guinee).
Costul expediţiei se cifrează la aproximativ 50.000 de euro.
Agerpres