El scoate în evidență confuzia și haosul care domneau la acea dată în China, când autoritățile au reprimat cu brutalitate mișcarea de protest a studenților, în cursul nopții de 3 spre 4 iunie 1989.
Acest raport militar secret citează o sursă anonimă care, din camera sa de hotel, avea vederea spre Piața Tiananmen. Persoana în cauză a descris represiunea 'brutală' care a vizat să provoace unor pierderi importante în rândul manifestanților.
Soldații Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul din Beijing, 'râdeau și trăgeau la întâmplare asupra oricărui grup de persoane pe care îl întâlneau', a povestit sursa citată.
Documentul subliniază că în acei ani informațiile erau sumare și uneori complet false. Astfel, la o zi după represiune, o telegramă a agenției americane de informații, citând o sursă guvernamentală străină aparent apropiată de China, a anunțat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. În realitatea, acesta s-a stins din viață opt ani mai târziu, în 1997.
Soldații chinezi au ucis mai multe sute de protestatari neînarmați în cursul represiunii manifestațiilor din 1989. Anumite surse se referă la peste o mie de morți.
În ultimele săptămâni, regimul comunist încearcă prin toate metodele să împiedice orice aluzie la Primăvara de la Beijing, cenzurând cu asprime internetul, intimidând presa străină și amenințând cu o campanie de arestări în rândul disidenților.
Telenovelă politică în Germania: cel mai popular ministru se retrage pentru a-i permite cancelarului Scholz să candideze din nou
Publicat acum 3 ore si 35 minute