"Această carte are o valoare de propagandă imensă, prin mesajul intrinsec şi provocator. Avem acum oportunitatea să-i facem pe cetăţenii sovietici să se întrebe ce este în neregulă cu propriul lor guvern, mai ales acum, când o asemenea operă literară scrisă de cel mai mare autor în viaţă rus, este cenzurată în ţara sa şi nu poate fi citită de propriul popor", relevă o recomandare CIA din 1958.
Agenţia de spionaj americană este responsabilă pentru publicarea în limba rusă a romanului în tipografii din Olanda şi alte ţări din vestul Europei.
"Doctorul Jivago" a fost publicată pentru prima oară în Italia, în anul 1957. Acţiunea se desfăşoară în Rusia post-revoluţionară din 1905 şi prezintă povestea de dragoste dintre o femeie medic şi poetul Yuri Jivago. Cartea nu a fost bine primită de către oficialii sovietici şi a fost interzisă în Rusia, fiind găsite prea multe "elemente ambivalente" referitoare la Revoluţia Bolşevică.
Pentru acest titlu, care s-a bucurat de mare succes în lumea liberă, Pasternak a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1958.