Antena 3 CNN Externe Doar clopotul a mai rămas dintr-un templu vechi de 1.300 de ani din Coreea de Sud. Incendiile fără precedent sunt greu de oprit

Doar clopotul a mai rămas dintr-un templu vechi de 1.300 de ani din Coreea de Sud. Incendiile fără precedent sunt greu de oprit

G.M.
2 minute de citit Publicat la 08:53 26 Mar 2025 Modificat la 09:42 26 Mar 2025
clopot ars in coreea de sud
Un templu budist de 1.300 de ani a fost făcut scrum în incendiile devastatoare fără precedent care au cuprins sudul Coreei de Sud și au provocat zeci de victime și distrugeri masive. Doar clopotul a rămas în picioare în mormanul de ruine arse. FOTO: Profimedia Images

Un templu budist de 1.300 de ani a fost făcut scrum în incendiile devastatoare fără precedent care au cuprins sudul Coreei de Sud și au provocat zeci de victime și distrugeri masive. Doar clopotul a rămas în picioare în mormanul de ruine arse, scrie CNN.

Construit în secolul al VII-lea, Gounsa era unul dintre cele mai importante centre ale budismului coreean, legat de Ordinul Jogye, principala ramură a acestei religii în Coreea de Sud. Templul adăpostea opere de artă sacre, obiecte ritualice de o valoare inestimabilă și era considerat un loc de pelerinaj important pentru mii de credincioși.

Potrivit reprezentanților Ordinului Jogye, clădirile templului au fost complet distruse de foc, singurul obiect rămas în picioare fiind clopotul ceremonial, vizibil avariat, dar încă recunoscut în imaginile dramatice surprinse după incendiu. Din fericire, câteva dintre artefactele cele mai valoroase – inclusiv o statuie de piatră reprezentând un Buddha așezat, clasificată ca comoară națională – au fost salvate, fiind transferate în alte locații înainte ca flăcările să ajungă la templu.

Templul budist Gounsa, de 1.300 de ani, a fost făcut scrum în incendiile devastatoare fără precedent care au cuprins sudul Coreei de Sud. FOTO Profimedia Images

Incendiul care a cuprins templul este parte a unui val larg de incendii de vegetație izbucnite vineri în provincia Gyeongsang de Sud, după ce o scânteie provocată de o mașină de tuns iarba a aprins vegetația uscată. Până miercuri, focul a devastat peste 17.000 de hectare de teren și a provocat moartea a cel puțin 19 persoane, printre care și patru funcționari publici implicați în eforturile de stingere. Alte 19 persoane au fost rănite.

Autoritățile sud-coreene au declarat stare de urgență în mai multe regiuni, inclusiv în orașul Ulsan și provinciile Gyeongsang de Sud și de Nord. În total, peste 10.000 de pompieri, polițiști și funcționari au fost mobilizați pentru a lupta cu flăcările.

Premierul și președintele interimar Han Duck-soo a descris situația ca fiind una dintre cele mai grave din istoria recentă a țării. „Pagubele sunt fără precedent. Trebuie să ne concentrăm toate resursele pentru a opri aceste incendii,” a declarat oficialul, făcând apel la populație pentru responsabilitate și vigilență.

În apropiere de Uiseong, flăcările s-au extins periculos de aproape de satul tradițional Hahoe, inclus în patrimoniul UNESCO, iar locuitorii au fost evacuați de urgență. Autoritățile speră ca ploile prognozate pentru joi să ajute la stingerea ultimelor focare.

Într-o țară în care incendiile sunt frecvente în lunile de primăvară, pierderea templului Gounsa este o rană adâncă în memoria culturală a Coreei. Clădirile pot fi reconstruite, dar pentru credincioși și istorici, distrugerea acestui simbol spiritual este o tragedie ce va rămâne în amintire mult timp de acum înainte.

 

×
x close