Antena 3 CNN Externe Dmitro Kuleba ar urma să fie demis din funcția de ministru de externe al Ucrainei

Dmitro Kuleba ar urma să fie demis din funcția de ministru de externe al Ucrainei

Kuleba DPA
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Sursă foto: hepta / DPA Images
de Adrian Dumitru    |    03 Sep 2024   •   23:10

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, urmează să fie demis, conform unor informații transmise de cotidianul ucrainean Ukrainska Pravda, care citează surse din jurul președintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit informaţiilor, încă nu s-a decis cine va fi numit în locul lui Kuleba la șefia diplomației ucrainene, dar cel mai probabil înlocuitor este prim-adjunctul ministrului de externe Andrii Sîbiga. Sursele Ukrainskaia Pravda spun că se pregătesc şi alte demisii în guvern, însă prim-ministrul Denis Şmihal va rămâne în funcţie.

Marţi, şefii a trei ministere, precum şi viceprim-ministra Olha Stefanişina şi-au prezentat demisiile în parlamentul de la Kiev.

Kuleba, născut în 1981, este cel mai tânăr ministru de externe din istoria Ucrainei, funcţie pe care o ocupă din 2020, şi este unul dintre principalii interlocutori ai Occidentului de la când Rusia a pornit războiul său de distrugere a Ucrainei în februarie 2022.

Anterior, Kuleba a ocupat funcţia de viceprim-ministru al Ucrainei pentru integrare europeană şi euroatlantică şi de reprezentant permanent al Ucrainei la Consiliul Europei între 2016 şi 2019.

Kuleba a lucrat în serviciul diplomatic al Ucrainei şi în diplomația ucraineană din 2003. El a renunţat la serviciul public în 2013, invocând dezacordul său cu direcţiile preşedintelui de atunci, Viktor Ianukovici (pro-rus), şi a prezidat o fundaţie pentru diplomaţie culturală, participând la protestele Euromaidan din 2013-2014.

În momentul invaziei rusești în Ucraina din 2014, când a fost anexată Crimeea, Kuleba a decis să se întoarcă la ministerul de externe ucrainean în calitate de ambasador itinerant pentru a lansa comunicarea strategică.

El a introdus conceptele de diplomaţie digitală, comunicare strategică, diplomaţie culturală şi diplomaţie publică în activitatea ministerului.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close